Atletiekbond strenger voor transgenders: na puberteit als man geen deelname meer als vrouw
De wereldwijde atletiekfederatie heeft strengere richtlijnen opgesteld voor het deelnemen van transgenders aan wedstrijden bij de vrouwen. Transgenders die als man door de puberteit zijn gegaan worden in het vervolg uitgesloten, zo zei Lord Sebastian Coe, oud-atleet en de president van World Athletics.
,,Daarmee is niet gezegd dat het voor altijd ‘nee’ blijft", aldus Coe na een stemming waarbij 71% van de nationale atletiekbonden instemden met de nieuwe regel. De Brit voegde daaraan toe dat de maatregel, die op 31 maart ingaat, genomen is vanuit “de overkoepelende verantwoordelijkheid om de vrouwelijke categorie te beschermen.” Er wordt door World Athletics nu een werkgroep opgesteld die de richtlijnen rond deelname van transgenders verder zal onderzoeken.
Met de maatregel volgt World Athletics het voorbeeld van de mondiale zwembond, die vorig jaar juni al besloot geen transgenders meer mee te laten zwemmen als zij als man door de puberteit waren gegaan. Een wetenschappelijk panel constateerde dat zelfs na het terugbrengen van testosteronniveaus door middel van medicatie, transgendervrouwen een significant voordeel hadden ten opzichte van de competitie.
Ook heeft World Athletics de regels voor intersekse atleten met een van nature hoog testosterongehalte aangescherpt. Niet alleen is de maximumwaarde voor testosteron verlaagd, atleten moeten ook twee jaar in plaats van één jaar voldoen aan die lagere waarde om bij de vrouwen te mogen blijven meedoen. Dat kan door het slikken van medicatie. Verder geldt deze testosteronregel voortaan voor alle atletiekonderdelen en niet meer alleen voor de loopafstanden van 400 meter tot en met de Engelse mijl.
De mondiale atletiekbond nam met het oog op eerlijke competitie in 2018 al het besluit dat vrouwen met een van nature hoog testosterongehalte remmers moesten nemen om aan wedstrijden op de afstanden van 400 meter tot en met de Engelse mijl te kunnen meedoen. Belangrijkste slachtoffer van die regel was de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya. De tweevoudig olympisch - en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter weigerde de bewuste medicatie om haar testosteronspiegel te verlagen en kon daardoor niet meer deelnemen aan wedstrijden op haar favoriete afstand. De atlete klaagde de mondiale bond aan bij het internationaal gerechtshof (CAS), maar kreeg geen gelijk.
Atletiekfederatie heft na 8 jaar dopingschorsing Rusland op
World Athletics heeft na bijna acht jaar een einde gemaakt aan de dopingschorsing van de Russische atletiekbond. De federatie is eindelijk tevreden met de maatregelen die in Rusland zijn genomen om het systematische gebruik van doping uit te bannen. Dat betekent echter niet dat Russische atleten weer welkom zijn bij internationale wedstrijden en toernooien, want World Athletics houdt wel vast aan de uitsluiting van Russische en ook Belarussische atleten vanwege de oorlog met Oekraïne.
De Russische atletiekbond RusAF werd in 2015 geschorst nadat in een vernietigend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA een “diepgewortelde dopingcultuur” was vastgesteld. De Russische federatie werd gemaand schoon schip te maken met een betrouwbaar dopingbeleid, waar geen millimeter ruimte was voor doping.
De Noor Rune Andersen, het hoofd van de werkgroep die het proces in Rusland volgde, zag in de afgelopen jaren keer op keer onvoldoende verbeteringen, maar donderdag kon hij in een persconferentie eindelijk melden dat hij tevreden was met de “nieuwe cultuur van goed bestuur en nultolerantie voor doping in de hele organisatie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fleur Jong als eerste paralympiër door FHM verkozen tot mooiste sportvrouw van Nederland
-
PREMIUMMet video
Gravelrace Unbound eindigt in drama voor Thijs Zonneveld: ‘Mijn knie ziet eruit als een vulkaankrater’
Gisteren werd in hartje Kansas Unbound verreden, de grootste gravelkoers ter wereld. Een overlevingstocht van 300 kilometer. Maar de koers van onze verslaggever en columnist Thijs Zonneveld eindigde veel te vroeg, na een salto in een rotsachtige afdaling. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?
-
Met samenvatting
Max Verstappen domineert bij eerste vrije training in Barcelona, Nyck de Vries verrast met vierde tijd
-
-
-
PREMIUMMet samenvatting
GP van Spanje belooft pas áchter Max Verstappen spannend te worden: Spaanse strijd voor het podium?
De Grand Prix van Spanje belooft geen al te spannende te worden als het gaat om de overwinning. Iedereen verwacht dat Max Verstappen in Barcelona de veertigste overwinning van zijn carrière gaat boeken. Maar achter de Nederlander kan er een interessante strijd losbarsten. -
Femke Bol met ‘langere passen’ richting titels 400 meter horden: ‘Het is een hele verandering’
Femke Bol concentreert zich dit seizoen vooral op het maken van langere passen tussen de hekjes op de 400 meter horden. Het streven is de hele ronde af te werken met veertien passen tussen de horden.