Volledig scherm
Muktar Edris klopt Mohamed Farah (rechts) op de 5000 meter. © Getty Images

Edris dompelt Londen én Farah in rouw

Mo Farah is er niet in geslaagd zijn afscheid van de baansport met goud te bekronen. Op de 5000 meter werd hij na een zinderende WK-finale geklopt door Muktar Edris. De Ethiopiër liet 13.32.97 klokken, de zilveren Farah kwam uit op 13.33.22

Volledig scherm
Mo Farah kan het niet geloven. Hij is tweede. © AP

Farah, die op zes wereldtitels blijft staan, won eerder deze week wel goud op de 10.000 meter.

Farah miste op de 5000 het eindschot waarmee hij de laatste jaren oppermachtig was en vier keer achtereen op de grote kampioenschappen de moeilijke dubbel 5000 en 10.000 won (de WK’s van 2013 en 2015 en de Olympische Spelen van 2012 en 2016). Hij lag zelfs even in vierde positie in de slotronde, maar met een uiterste krachtsinspanning schoof hij nog door naar de tweede plaats. Edris was echter niet meer in te halen.

Farah was er meer dan ooit op gebrand zijn vijfde ‘grote’ dubbel te pakken. Hij voelde zich de afgelopen jaren meermaals slachtoffer van een hetze. Steeds weer werd zijn naam in verband gebracht met doping, omdat hij traint bij de in opspraak geraakte Amerikaan Alberto Salazar. Diens methode om een bepaald aminozuur via infuus in te brengen, staat ter discussie en wordt onderzocht door het Amerikaanse antidopingbureau.

Farah heeft altijd hard van zich afgebeten en sprak meer dan eens zijn afschuw uit over de in zijn ogen oneerlijke beschuldigingen. Hij gaat zich vanaf nu toeleggen op de marathon.

Volledig scherm
Muktar Edris is te snel voor Mo Farah. © AP

Overige sporten