Anish Giri.
Volledig scherm
Anish Giri. © ANP

Eerste zege Anish Giri op Kandidatentoernooi

Schaker Anish Giri heeft op het Kandidatentoernooi in Jekaterinenburg in de zesde ronde zijn eerste overwinning behaald. De Nederlandse grootmeester werd in zijn partij tegen Kirill Aleksejenko na ruim zeven uur spel beloond voor zijn doorzettingsvermogen. De Rus miste een eenvoudige remise en verloor een tweede pion, waarna Giri met zwart zijn eerste volle punt mocht bijschrijven.

De afgelopen dagen had Giri vier keer op rij remise gespeeld. In zijn eerste partij verloor hij van Ian Nepomniatsjtsji. De Rus verstevigde maandag zijn koppositie met een zege op de Chinees Ding Liren. Met 4,5 punten heeft hij een voorsprong van 1 punt op de nummer 2, Maxime Vachier-Lagrave uit Frankrijk. Giri heeft nu drie punten en staat daarmee gedeeld derde.

Acht grootmeesters nemen het in Jekaterinenburg tegen elkaar op om te bepalen wie eind van dit jaar de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen mag uitdagen. De schakers spelen op het Kandidatentoernooi in ieder geval twee keer tegen elkaar.

Morgen hebben de spelers een rustdag.

  1. Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Mathieu van der Poel mikte voor zijn debuut in een grote wielerronde op het jaar 2021. Door het uitstel van onder meer de Olympische Spelen van Tokio 2020 vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus kijkt de Nederlandse coureur inmiddels anders tegen zijn planning aan. Deelname aan de Tour de France is dit jaar ineens een optie, mits het jaarlijkse wielerspektakel komende zomer toch doorgang kan vinden en zijn ploeg Alpecin-Fenix een wildcard kan bemachtigen.

Overige sporten