Volledig scherm
© EPA

EK eindigt in mineur voor polosters

De Nederlandse waterpolosters hebben op het Europees kampioenschap in Boedapest genoegen moeten nemen met de vierde plaats. De onttroonde kampioen verloor de wedstrijd om het brons van Hongarije. Het gastland boog in de tweede helft een achterstand van drie doelpunten om in een voorsprong van twee treffers en won met 10-8 (3-5, 2-2, 4-1, 1-0). Het was voor het eerst sinds 2012 dat de waterpolosters het EK afsloten zonder medaille

Het EK eindigde zodoende in diepe mineur voor Oranje, dat donderdag in de halve finales onderuit ging tegen Rusland na strafworpen en daardoor niet alleen de kans op titelprolongatie misliep, maar ook naast een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio greep.

De ploeg van bondscoach Arno Havenga had zich ondanks de deceptie tegen Rusland opgepept voor de troostfinale en begon goed. Hoewel Hongarije 3-1 voorkwam, nam Nederland nog in de eerste periode het initiatief over en maakte er in no time 5-3 van. In het tweede kwart hielden de ploegen elkaar in evenwicht, maar aan het begin van de derde periode liep Oranje uit naar 8-5.

Volledig scherm
© AFP

Vanaf dat moment stokte de productie bij Oranje en keerde Hongarije de wedstrijd helemaal om. De luid aangemoedigde thuisploeg scoorde vijf keer achtereen, terwijl Nederland geen enkele bal meer raak wierp. Maud Megens was de enige speelster die twee keer scoorde. De andere treffers kwamen op naam van Sabrina van der Sloot, Simone van de Kraats, Brigitte Sleeking, Nomi Stomphorst, Dagmar Genee en Iris Wolves.

“We speelden in het begin goed, maar in de tweede helft sloop er te veel twijfel in onze ploeg. Toen liep Hongarije over ons heen. Onnodig, want we kregen wel genoeg kansen”, zei Van der Sloot na afloop. De ploeg gaat zich nu opladen voor het olympisch kwalificatietoernooi in maart in Italië, waar de laatste tickets voor Tokio zijn te verdienen.

Spanje veroverde de Europese titel door in de finale Rusland met 13-12 te verslaan.

Volledig scherm
Arno Havenga. © EPA

Overige sporten