Volledig scherm
Eliud Kipchoge. © REUTERS

Eliud Kipchoge met liefst 41 hazen op jacht naar record

Eliud Kipchoge krijgt in zijn poging om als eerste mens de marathon onder de 2 uur te lopen, hulp van een batterij aan toplopers. Liefst 41 hazen staan de Keniaanse loper bij in zijn poging, die waarschijnlijk zaterdag in Wenen plaatsvindt.

De 41 hazen zijn gezamenlijk goed voor 55 medailles, onder meer gewonnen op de Olympische Spelen en de WK Atletiek, zo meldt de Britse organisator Ineos. Onder anderen de Noorse broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen doen mee. De jongste van de drie, de 19-jarige Jakob, pakte vorig jaar bij het EK in Berlijn verrassend goud op de 1500 en 5000 meter. Ook Selemon Barega, onlangs zilveren medaillewinnaar op de 5000 meter in Doha, en Matt Centrowitz, gouden medaillewinnaar op de 1500 meter bij de Spelen in Rio, zijn aan de lijst met hulplopers toegevoegd.

Volledig scherm
Jakob Ingebrigtsen. © AFP

Omstandigheden

Of de recordpoging van Kipchoge inderdaad zaterdag plaatsvindt, hangt van het weer af. De omstandigheden moeten zo goed mogelijk zijn wil de recordpoging doorgang vinden. Volgens experts moet de temperatuur tussen de 7 en de 11 graden liggen. Bij een eerdere poging op het Italiaanse autocircuit Monza bleef Kipchoge steken op 2.00.25.

De locatie is al wel bekend: Kipchoge zal een traject afleggen dat over de Hauptallee door het Praterpark in Wenen voert. Mocht de Keniaan - wereldrecordhouder met 2.01.39 - inderdaad onder de 2 uur duiken, dan geldt dat niet als een officieel wereldrecord. Kipchoge maakt namelijk gebruik van een vloot aan roulerende tempomakers.

In het voorjaar won Eliud Kipchoge zijn 10de marathon op rij in Londen

  1. Volop gelach bij presentatie schaatsploeg Jumbo-Visma
    Jumbo-Visma

    Volop gelach bij presenta­tie schaats­ploeg Jum­bo-Vis­ma

    ,,Deze heren begonnen dit seizoen best wel aardig”, zegt Hein Vergeer, oud-schaatser en vandaag presentator van de persbijeenkomst van de schaatstak van team Jumbo-Visma. Daarna volgt een opsomming van diverse tijden die de mannen naast hem in de afgelopen weken reden. Op het podium Kjeld Nuis en Patrick Roest, oorspronkelijk provinciegenoten – ze groeiden allebei op in Zuid-Holland. Nu ploeggenoten en grote concurrenten.

Overige sporten