Volledig scherm
Alexis Pinturault. © AFP

Franse skiër Pinturault wereldkampioen op combinatie

Alexis Pinturault heeft de wereldtitel veroverd op de combinatie bij de WK ski in het Zweedse Åre. De 27-jarige Fransman was bij afwezigheid van Marcel Hirscher de grote favoriet en maakte die rol maandag waar. Op zijn specialiteit de slalom maakte hij een grote achterstand goed. 

Met 38,92 kwam hij tot een totaaltijd van 1.47,71. Hij bleef daarmee de Sloveen Stefan Hadalin voor (0,24 seconde), die verrassend tweede werd met 1.47,95. De Oostenrijker Marco Schwarz (1.48,17) pakte brons.

Olympisch kampioen van Pyeongchang Marcel Hirscher deed niet mee maandag. Hij liet weten last te hebben van een lichte blessure en zich liever te willen concentreren op de slalom en reuzenslalom.

Pinturault (zilver in Pyeongchang) greep zijn kans en liet zijn kunsten op de slalom zien met de tweede tijd. Na de afdaling stond hij nog 24e.

Hadalin, die zich ook goed voelt op de slalom, klom van de dertigste naar de tweede plaats. De 23-jarige Sloveen eindigde nog nooit in de top vijf van een wereldbekerwedstrijd op welk onderdeel dan ook.

Na het eerste onderdeel - de afdaling - leidde Dominik Paris nog. De Italiaan, die eerder goud veroverde op de super-G, eindigde uiteindelijk als negende.

Titelverdediger Luca Aerni uit Zwitserland stelde met de achtste plaats (1.48,73) teleur.

  1. De onmogelijke keuze: wie is de beste sporter van de wereld?
    Laureus Awards

    De onmogelij­ke keuze: wie is de beste sporter van de wereld?

    LeBron James of Eliud Kipchoge? Of misschien toch Lewis Hamilton. In Nederland is het elk jaar al lastig om bij het Sportgala de beste sporter van het land te bepalen, vanavond wordt in Monaco, in een setting met hoog glamourgehalte, de prijs voor beste sporter ter wereld uitgereikt: de Laureus Award. Een prijsuitreiking voor de bekendste sporters ter wereld, die wordt beschreven als ‘de Oscars van de sportwereld.’

Overige sporten