Gouden handbalsters door het dolle na historische WK-zege: ‘Hopelijk Nederland trots gemaakt’

Lovende reacties voor het Nederlands vrouwenhandbalteam na de winst tegen Spanje in de finale van het WK in het Japanse Kumamoto. Lois Abbingh bezorgde Nederland in de slotseconden de gouden medaille via een rake strafworp. ‘Hopelijk hebben we ook Nederland trots gemaakt.’

Quote

We liepen tegen nederlagen aan, maar gaven nooit op en stonden er wanneer het moest

Laura van der Heijden

,,Ik heb nergens aan gedacht, mezelf helemaal afgesloten en gedaan waar ik goed in ben en dat is die bal erin gooien”, zei Abbingh over haar beslissende strafbal. 

Ze had kort daarvoor premier Mark Rutte aan de telefoon en bracht hem over hoe ontzettend trots ze was op haar ploeg. ,,En hopelijk hebben we ook Nederland trots gemaakt. We zijn jarenlang zo dichtbij een titel geweest, maar je moet toch echt wereldkampioen worden om de erkenning te krijgen die je verdient.” Abbingh scoorde tegen Spanje zeven keer. De opbouwspeelster van Oranje noteerde op het WK twee keer elf treffers in een wedstrijd.

Het was haar 71ste treffer op de eindronde in het Japanse Kumamoto, waarmee de schutter van Oranje topscorer van het toernooi werd. In de ranking hield ze Ryu Eun-hee achter zich. De Zuid-Koreaanse kwam uit op 69 doelpunten. De Sloveense Tjasa Stanko eindigde op de schutterslijst als derde met 62 treffers. Estavana Polman, die in de finale tegen Spanje negen keer raak gooide, werd vijfde in de ranking met 58 doelpunten.

Vechtlust

Quote

Je moet toch echt wereldkam­pi­oen worden om de erkenning te krijgen die je verdient

Lois Abbingh

Ploeggenote Laura van der Heijden hield de zware gouden medaille stevig in haar handen. ,,Hier hebben we al die jaren zo hard voor geknokt”, zei de routinier van het Nederlands team. ,,Waarom het dit jaar is gelukt, kan ik moeilijk zeggen. Het zat ons dit toernooi ook wel mee, maar ik denk toch dat onze vechtlust en mentale kracht de doorslag heeft gegeven. We liepen tegen nederlagen aan, maar gaven nooit op en stonden er wanneer het moest.”

Keepster Tess Wester straalde na afloop van oor tot oor. ,,Dat we deze finale mogen spelen én mogen winnen, dat is onbeschrijfelijk.” Ze speelde een hoofdrol bij de totstandkoming van de zege door in de slotfase een Spaanse inzet te keren én de tegenaanval van Oranje in gang te zetten. ,,Of ik de wedstrijd van mijn leven keep, weet ik niet. Qua stoppercentage niet in elk geval. Maar zo'n laatste bal stoppen is wel heel belangrijk natuurlijk. Ik ben heel erg blij dat het op die momenten lukt.” 

Koning

Koning Willem-Alexander prijst de ‘geweldige prestatie’ van de oranje vrouwen. ,,In een zinderende finale bleek het Spaanse handbalteam niet tegen het geweldige spel van het Nederlandse handbalteam opgewassen. Wat een geweldige prestatie. Met veel trots feliciteren wij het dameshandbalteam van harte met hun titel Wereldkampioen Handbal 2019.”

Bekijk hieronder de reactie van Estavana Polman, die tot beste speelster van het WK werd uitgeroepen:

Bekijk hier de samenvatting van de bloedstollende WK-finale:

Volledig scherm
Keepster Tess Wester en Lois Abbingh vormen het middelpunt van de uitzinnige vreugde. © ANP

Overige sporten