Hassan scherpt Europees record op de 5000 meter aan

videoHet wereldrecord op de 5000 meter was te hoog gegrepen voor Sifan Hassan bij de Diamond League in Londen. De Nederlandse atlete wist ook de wedstrijd niet te winnen en passeerde de meet als derde. Haar tijd van 14.22,12 was wel een verbetering van haar Europees record.

Hassan was in Londen aangekondigd als de topattractie. Ze liep eerder deze maand in Monaco een wereldrecord op de Engelse mijl (4.12,33) en scherpte eind juni in Eugene met de vierde tijd ooit gelopen het Europees record op de 3000 meter aan (8.18,49).

Hassan liep vorig jaar in Rabat een Europees record op de 5000 meter van 14.22,34. Het lukte haar in Londen enkele tienden van die toptijd af te snoepen, maar de eigenzinnige atlete had vast op meer gehoopt. Hassan trok in de race na 3600 meter door en schroefde het tempo op, maar in de slotfase verkrampte ze en zag ze twee Keniaanse atletes voorbijkomen. Hellen Obiri won in 14.20,36, Agnes Tirop werd tweede in 14.20,68. Het wereldrecord van de Ethiopische Tirunesh Dibaba uit 2008 (14.11,15) bleef buiten bereik.

Hassan vertelde na de race dat ze nog vermoeidheid voelde van de mijl in Monaco. “Ik ging zo hard als ik kon, maar ik ben nog steeds moe, zowel lichamelijk als geestelijk. Toch loop ik een persoonlijk record en daar ben ik wel blij mee. Het is nu zaak dat ik ga uitrusten en aan mijn uithoudingsvermogen ga werken om goed voorbereid aan de start te komen van de WK in Doha.”

Voor die titelstrijd dit najaar in de hoofdstad van Qatar heeft ze zich geplaatst op drie afstanden: 1500, 5000 en 10.000 meter. Ze loopt in principe de twee langste afstanden.

Sifan Hassan.
Volledig scherm
Sifan Hassan. © Getty Images
  1. Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen
    De Pacer

    Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen

    Rotterdam telt 4000 straten en Rene Kuijs heeft zich ten doel gesteld om door al die straten te gaan hardlopen. Om zich al lopend de stad eigen te maken, om de gesprekken met de inwoners die het oplevert wanneer hij weer ergens met zijn kaart in de hand de route uit staat te stippelen. Hij kijkt om zich heen en neemt de omgeving in zich op. In de nieuwe aflevering van De Pacer spreekt hij over zijn Every Single Street-project.

Overige sporten