Bjorn Kellerman in actie.
Volledig scherm
Bjorn Kellerman in actie. © ANP

Hockeyers na prima EK-start klaar voor klassieker

De hockeyers van Oranje zijn het Europees Kampioenschap in Antwerpen begonnen met een ruime zege op Ierland: 5-1. Het duel diende ook als opmaat voor de hockeyklassieker van morgenavond: Nederland-Duitsland.

Door Rik Spekenbrink

De twee traditionele hockeylanden steken er zoals verwacht bovenuit in poule B van het EK. Duitsland begon het toernooi eerder vanmiddag met een monsterscore: Schotland werd met 9-0 verslagen.

Nederland begon ook flitsend aan zijn openingswedstrijd op het EK. Binnen 8 minuten stond het al 3-0. Eerst was het aanvoerder Seve van Ass die een backhand hard en hoog in het doel sloeg. Bij het tweede doelpunt was van spits Mirco Pruyser na een lange mooie aanval het eindstation. Hij kreeg de ruimte om aan te leggen en scoorde. De 3-0 kwam van de stick van Bjorn Kellerman, die in de cirkel simpel bij zijn tegenstander wegdraaide en met zijn forehand raak sloeg.

Gas terug

Daarna nam Oranje, bewust of onbewust, wat gas terug. De Ieren waren amper gevaarlijk, maar creëerden wel een strafcorner en die werd direct tot doelpunt gepromoveerd, Shane O’Donoghue was de maker, de ruststand 3-1.

Wetende dat het doelsaldo van belang kan zijn in de groepsfase, als Nederland en Duitsland morgen gelijk spelen, ging het Nederlands elftal na rust op zoek naar meer goals. Het moest dat wel nog enige tijd doen met tien man, na een gele kaart voor Jelle Galema, die een slaande beweging had gemaakt en tien minuten op de strafbank zat. Toch werd het 4-1, weer was het Kellerman die doel trof, met een soort achterwaartse slag.

Diezelfde Kellerman kwam even later hard in botsing met een Ierse tegenstander. Hij greep naar zijn buik en schreeuwde het uit van de pijn. Toch kwam de aanvaller redelijk snel overeind en na een korte pauze stond hij weer op het veld.

Duitsland

In het vierde kwart kreeg Nederland een eerste strafcorner, maar die ging de mist in. Pruyser tekende even later alsnog voor de 5-1. Hij verzorgde de tip-in bij een harde voorzet van Thierry Brinkman. Oranje probeerde de marge nog te vergroten, maar dat lukte niet. Ierland kreeg in de slotminuut nog een tweede strafcorner, maar die werd niet benut.

Morgenavond staat het tweede groepsduel op het programma. De winnaar van Nederland-Duitsland mag zich waarschijnlijk groepswinnaar noemen. Dat kan belangrijk zijn, om België – regerend wereldkampioen en op papier het sterkste land uit de andere poule - in de halve finale te ontlopen.

Jeroen Hertzberger.
Volledig scherm
Jeroen Hertzberger. © EPA
Het Nederlandse team.
Volledig scherm
Het Nederlandse team. © ANP

Overige sporten