Volledig scherm
Washington Capitals-center Evgeni Koeznetsov. © USA TODAY Sports

IJshockeyer vier jaar geschorst om cocaïne

De Russische ijshockeyer Evgeni Koeznetsov moet bij de Olympische Spelen van 2022 in Peking toekijken. De internationale federatie IIHF heeft Koeznetsov voor vier jaar geschorst, omdat hij in mei tijdens de WK in Slowakije positief testte op cocaïne. De schorsing geldt voor alle internationale wedstrijden met de nationale ploeg.

Volledig scherm
Evgeni Koeznetsov. © AP


De bekende ijshockeyer van Washington Capitals mag gewoon voor zijn club blijven spelen, omdat de NHL en de IIHF verschillende antidopingreglementen hanteren. De organisatie van de Amerikaanse ijshockeycompetitie heeft cocaïne niet als prestatiebevorderend middel op de verboden lijst staan. Koeznetsov (27) speelt sinds 2014 voor de Capitals, waarmee hij vorig jaar de Stanley Cup veroverde. Samen met landgenoot Alex Ovetsjkin blonk hij toen hij uit tijdens de finaleserie.

Koeznetsov, die bij de WK met Rusland brons pakte, heeft zijn schorsing geaccepteerd. "Het was altijd een grote eer om voor mijn land uit te komen", zegt de Rus op de site van de Capitals. ,,Het valt heel zwaar dat ik nu vier jaar lang niet het shirt van de nationale ploeg kan aantrekken. Het spijt me dat ik zoveel mensen heb teleurgesteld."

Overige sporten