Volledig scherm
Saeid Mollaei (links). © AFP

Judoka's Iran geweerd van internationale toernooien

Judoka's uit Iran zijn uitgesloten van deelname aan internationale toernooien. De internationale judobond IJF heeft de voorlopige schorsing die het land kreeg wegens ongeoorloofde inmenging tijdens het WK afgelopen zomer omgezet in een schorsing voor onbepaalde tijd.

De judobond van Iran werd gestraft omdat voormalig wereldkampioen Saeid Mollaei tijdens het WK van hogerhand was opgedragen het toernooi te verlaten om een confrontatie met een Israëlische judoka te voorkomen.

Zowel de Iraanse minister van Sport als de baas van het Iraans olympisch comité hadden Mollaei telefonisch bevolen te verliezen. De Iraanse judobond zegt dat die beschuldigingen vals zijn. Mollaei is na het WK niet teruggekeerd naar zijn vaderland.

Volgens de IJF is er voldoende bewijs dat de regels rond matchfixing overtreden zijn en er sprake is van discriminatie en schending van het principe van politieke neutraliteit. Het wil Iraanse judoka's pas weer toelaten tot internationale toernooien als er garanties zijn dat de statuten worden nageleefd en Iran accepteert dat judoka's tegen Israëli's uitkomen.

  1. LIVE | Podium ver weg voor Nederlandse schaatssters op WK Sprint

    LIVE | Podium ver weg voor Nederland­se schaats­sters op WK Sprint

    Van de 500 meter tot de 1000 meter en van de 3000 meter tot de 5000 meter: de schaatsfan hoeft zich vandaag niet te vervelen. De WK sprint begon pover voor de Nederlanders, maar vandaag barst ook de WK allround in alle hevigheid los in Hamar. Mis niets in ons liveblog! Programma: 10.30 uur: 500 meter vrouwen (WK Sprint) 11.05 uur: 500 meter mannen (WK Sprint) 11.50 uur: 500 meter vrouwen (WK Allround) 12.15 uur: 500 meter mannen (WK Allround) 13.10 uur: 1000 meter vrouwen (WK Sprint) 14.00 uur: 1000 meter mannen (WK Sprint) 14.50 uur: 3000 meter vrouwen (WK Allround) 16.05 uur: 5000 meter mannen (WK Allround)

Overige sporten