Laura van der Heijden in actie tegen Slovenië op het WK handbal in Japan.
Volledig scherm
PREMIUM
Laura van der Heijden in actie tegen Slovenië op het WK handbal in Japan. © ANP

Laura van der Heijden, de stille kracht van de handbalsters

PortretLaura van der Heijden krijgt lang niet zoveel aandacht als Tess Wester of Estavana Polman, maar brengt wel rust bij Oranje. Profiel van een vaste waarde bij de Nederlandse handbalsters, die gisteren verloren van Duitsland (23-25) en vandaag om 10.00 uur alweer aantreden tegen Denemarken. 

Liveblog!
Nederland - Denemarken is vanaf 09.50 uur te volgen in een liveblog op deze site. Oranje moet winnen om zicht te houden op de halve finales van het WK in Japan.

Door Lisette van der Geest

Ze wordt vaak omschreven als stille kracht. Laura van der Heijden (29), rechteropbouwspeelster in het Nederlands handbalteam, heeft inmiddels een jarenlange ervaring en diverse prijzen op haar naam. Maar de schijnwerpers zoekt zij niet. Ze laat het vaak over aan meer extraverte spelers. ,,Een goed team moet verschillende karakters hebben. Ik ben rustig, stap niet snel op de voorgrond. De rol die ik heb vind ik prima.’’

Van der Heijden brengt kalmte. Wanneer teamgenoten met gespannen gezichten en een misselijk gevoel in hun maag een belangrijke wedstrijd tegemoet gaan, denkt zij: dat heb ik gelukkig niet. Dan maakt ze maar een grapje, om de spanning te doorbreken. Of ze begint een gesprek over iets anders, niet handbalgerelateerd, wat er ook maar in haar opkomt.

  1. Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Podcast | Voor Michel Butter gloort weer hoop na uitstellen van de Spelen

    Waar het uitstellen van de Olympische Spelen voor veel sporters een dreun was, zorgde het bij Michel Butter voor opluchting. Hij heeft weer kans zich te kwalificeren, nadat hij eerder zijn limietpoging in Rotterdam zag vervliegen. In de hardlooppodcast De Pacer spreken we de marathonloper over de achtbaan die de afgelopen periode is geweest, over het lopen in coronatijd, het nemen van maatregelen voor zijn gezondheid en de olympische droom.

Overige sporten