Volledig scherm
Suzanne Schulting, Rianne de Vries, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven na de 3000 m relay tijdens de kwalificaties bij de Europese kampioenschappen shorttrack in Hongarije. © ANP

Nederlandse vrouwen en mannen vrij eenvoudig naar Europese relayfinale

Lara van Ruijven, Rianne de Vries, Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof hebben zich op het Europees kampioenschap geplaatst voor finale van de 3000 meter relay (aflossing). Ook de mannen plaatsten zich voor de eindstrijd, op de 5000 meter.

De Nederlandse shorttracksters waren van beide series de snelsten. Zij kwamen in hun serie dik 2,5 seconde eerder over de streep  dan de Hongaarse shorttracksters. In de andere serie bleken de Russinnen het snelst. Ook met hen was het verschil groot: dik anderhalve seconde. 

Het Nederlands kwartet schaatst morgen de finale van de relay en verdedigt de Europese titel. Schulting kan dan haar derde gouden medaille van dit EK in het Hongaarse Debrecen veroveren. Ze pakte al goud op de 500 meter en 1500 meter. De Europese allroundtitel ligt daarmee binnen handbereik.

Mannen

Daan Breeuwsma, Dennis Visser, Ithzak de Laat (zilver op de 1500 meter) en Sven Roes flikten het kunstje vrouwen. In de tweede serie versloeg het Nederlandse kwartet de Italianen en Duitsers. Ook zij komen morgen in actie om een Europese plak op de aflossing te veroveren. 

In de finale strijden de Nederlanders tegen Hongarije, Rusland en Italië.

Volledig scherm
Itzhak de Laat en Daan Breeuwsma in actie op de 5000 m relay tijdens de kwalificaties bij de Europese kampioenschappen shorttrack in Hongarije. © ANP

Overige sporten