Volledig scherm
Nederland organiseerde nooit eerder een WK volleybal. © ANP

Opening en finale van WK volleybal in 2022 in Arnhemse Gelredome

ARNHEM - De opening en de finales van het WK vrouwenvolleybal zullen in 2022 in het Arnhemse Gelredome worden gespeeld. Dat melden de gemeente Arnhem en volleybalbond Nevobo. De mondiale titelstrijd van 2022 is toegewezen aan ons land en Polen.

De poulewedstrijden, met 24 ploegen, worden gehouden in Gelredome. De tweede rondes worden gespeeld in Ahoy in Rotterdam, in Polen en in Düsseldorf. De halve finales vinden in Omnisport in Apeldoorn plaats. De finale is in Gelredome. 

Een delegatie onder leiding van Nevobo-voorzitter Peter Sprenger en de Gelderse gedeputeerde Jan Markink overhandigde vorig jaar september in Turijn een bidbook aan voorzitter Graça van de FIVB. Het bidbook voor het WK in 2022 was samengesteld door de Nevobo, marketingbureau TIG Sports, de provincie Gelderland en de gemeente Rotterdam. De speellocaties zijn Arnhem, Apeldoorn, Rotterdam geworden en enkele Poolse steden.

Gelderland maakte al eerder bekend er ruim 4 miljoen euro voor over te hebben om het sportevenement in de provincie te laten plaatsvinden. De gemeente Arnhem heeft laten weten daaraan te willen meebetalen om de wedstrijden in Gelredome te laten plaatsvinden. De totale uitgaven voor het WK Volleybal worden op ruim 20 miljoen euro geschat. Om een deel van het toernooi naar Gelderland (Arnhem en mogelijk ook Apeldoorn) te halen, moet een kwart van dat bedrag op tafel komen.

De Gelderse gedeputeerde Jan Markink haalde in 2016 ook de start en de eerste etappes van de Giro d’Italia naar Gelderland. Daarna werd besloten nog eens 15 miljoen euro klaar te leggen om andere sportevenementen naar de provincie te halen, zoals het Europees kampioenschap atletiek indoor in 2019. Dat werd echter niet door Apeldoorn maar door Glasgow binnengesleept

Mooie beloning

Een WK zaalvolleybal is nog nooit gehouden in Nederland. De Nederlandse volleybalbond Nevobo organiseerde wel in 2015 een succesvol WK beachvolleybal, verspreid over diverse locaties in Nederland. De bond haalde daarna ook het EK beach van 2018 binnen en organiseert dit jaar met drie andere landen ook het EK voor volleyballers.

Voor de Nederlandse volleybalsters is de toewijzing van het WK een mooie beloning. Oranje vond de afgelopen jaren aansluiting met de wereldtop. Nederland eindigde afgelopen jaar nog als vierde op het WK. Oranje veroverde zilver op het EK van 2017 en 2015 en greep met een vierde plaats op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro ook net naast een medaille.

Rusland kreeg eerder al het WK van 2022 voor mannen toegewezen.

Overige sporten