De hockeyvrouwen van Oranje.
Volledig scherm
De hockeyvrouwen van Oranje. © ANP

Oranje-hockeysters op jacht naar derde EK-finale op rij

Na de slechtste EK-start ooit, met twee remises, kunnen de Nederlandse hockeysters vanavond ‘gewoon’ de finale halen van de Europese kampioenschappen in Antwerpen. In de halve finale is Engeland vanaf 18.00 uur de tegenstander van Oranje.

Door Natasja Weber 

Na de dubbele 1-1 tegen België en Spanje in de groepsfase – gevolgd door een 14-0 zege op het zwakke Rusland – wordt de clash met de Engelse hockeysters een interessante wedstrijd voor Nederland. Ondanks de aanloopproblemen is en blijft de ploeg van bondscoach Alyson Annan als nummer één van de wereld de huizenhoge favoriet voor een plek in de finale.

Engeland, de huidige nummer vier van de wereld, is niet meer de sterke ploeg van een paar jaar geleden. In 2015 wonnen de Engelsen in de EK-finale van Nederland. Een jaar later volgde voor Oranje in Rio de Janeiro de pijnlijke nederlaag in de olympische finale tegen Groot-Brittannië. De afgelopen twee jaar lieten de Oranje-hockeysters zien dat ze duidelijk meer kwaliteit in huis hebben dan het Engelse team, met zeges op het EK in 2017 (1-0) en WK in 2018 (2-0). Twee maanden geleden was Nederland in de Pro League tweemaal te sterk voor Engeland. In Eindhoven werd het 2-0 en in Londen 0-1 voor de ploeg van Annan.

Scorend vermogen

Afgezien van de monsterzege op Rusland heeft Nederland dit EK moeite met scoren. Ook in de hele Pro League-campagne had de ploeg veel kansen nodig om doelpunten te maken. Het is voor Oranje te hopen dat de aanvallers Lidewij Welten, Frédérique Matla, Kelly Jonker en Marijn Veen vertrouwen hebben geput uit hun goals tegen de Russinnen. De titelverdediger mist tegen Engeland mogelijk Ireen van den Assem. De verdedigster van HC Den Bosch kampt met een kuitblessure.

Nederland kan vanavond in het Antwerpse Wilrijk voor de derde keer in successie de EK-finale bereiken. In 2015 ging het in de eindstrijd dus mis tegen Engeland, twee jaar geleden veroverde Oranje in Amstelveen wel Europees goud ten koste van België. Mochten de Nederlandse hockeysters de finale halen dan spelen ze zondag om 16.00 uur tegen de winnaar van Spanje-Duitsland. Deze wedstrijd staat vanavond om 20.00 uur op het programma.

  1. Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen
    De Pacer

    Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen

    Rotterdam telt 4000 straten en Rene Kuijs heeft zich ten doel gesteld om door al die straten te gaan hardlopen. Om zich al lopend de stad eigen te maken, om de gesprekken met de inwoners die het oplevert wanneer hij weer ergens met zijn kaart in de hand de route uit staat te stippelen. Hij kijkt om zich heen en neemt de omgeving in zich op. In de nieuwe aflevering van De Pacer spreekt hij over zijn Every Single Street-project.

Overige sporten