Oranje verslaat Rusland in ware handbalkraker en staat in WK-finale

Het ging van ‘baggerwedstrijd’ naar ‘superstunt’. En het blijft voor de handbalsters een WK van uitersten, na de sensationele zege in de halve finale tegen het favoriete Rusland (33-32). Zondag strijdt de ploeg om de eerste wereldtitel in de historie.

Door Rik Spekenbrink

Tranen van opluchting en ontlading. ,,We gaan nog niet naar huis, want mijn moeder is niet thuis”, zongen de euforische handbalsters in een kring. Hun toch al knotsgekke WK kreeg een passende halve finale tegen Rusland. Eén doelpunt maakte het verschil. Laura van der Heijden maakte hem, vlak voor tijd: 33-32, na zestig akelig spannende minuten.

Zo staat de ploeg die dit toernooi al drie wedstrijden verloor alsnog in de finale. En gaat het team dat tot vanochtend ongeslagen was naar de troostfinale. Regerend olympisch kampioen en drievoudig wereldkampioen Rusland was niet opgewassen tegen de vechtmachine in het oranje, die dit toernooi langs het randje van de afgrond kroop en eergisteren nog bang was voor een salonremise bij Duitsland-Noorwegen, die een uitschakeling had betekend.

Lois Abbingh
Volledig scherm
Lois Abbingh © EPA

Maar de sterk verjongde ploeg overleefde een loodzware loting en een paar ‘baggerwedstrijden’. En weer bleek: als de tegenstand sterker wordt, komt er iets extra’s boven bij de handbalsters.

Nederland gaat voor de tweede keer in de historie op voor de wereldtitel. Vier jaar geleden won de ploeg zilver. Zondag is Spanje of Noorwegen de tegenstander. Van de laatste wist de ploeg dit toernooi al eens te winnen, iets wat voor onmogelijk werd gehouden.

Estavana Polman
Volledig scherm
Estavana Polman © ANP

Nederland en Rusland speelden in Kumamoto een spannende en aantrekkelijke wedstrijd. Het tempo lag hoog, er werd zoals verwacht stevig verdedigd. Rusland werd, gek genoeg, voor het eerst dit toernooi pas écht getest. Het had, onder druk van Oranje, wat moeite met de passing en moest ook een paar keer aan de noodrem trekken. Daarom had Nederland, idealiter, met een net wat gunstigere uitgangspositie dan 16-16 de rust in kunnen gaan. Twee keer in overtal, twee ballen op de paal en een enkele misser maakten dat de ploeg van Emmanuel Mayonnade het minimale overwicht halverwege niet in de score kon uitdrukken. Alleen op 1-0, 9-8 en 13-12 leidde Rusland even korte tijd. Al moet ook gezegd dat Tess Wester met een paar knappe reddingen een aantal Russische treffers had voorkomen.

De tweede helft werd bepaald niet minder enerverend. Dan weer leek Rusland een gaatje te slaan, na een korte periode met zelfs twee speelsters meer. Dan weer stond de Nederlandse defensie zo goed, dat er geen Russische bal meer doorheen kwam. Een minuut voor tijd was het 32-32 en kon niemand iets zinnigs zeggen over wie dit zou gaan winnen. Van der Heijden werd de matchwinner, Rusland kreeg nog één aanval, maar die ging de mist in.

Zo blijft Nederland pieken op grote toernooien. Op de laatste EK’s en WK’s haalt de ploeg steeds minstens de halve finale. Maar deze finale was echt onverwacht. Nederland is sterk verjongd en had een zware loting in de groepsfase en daarna het hoofdtoernooi. Maar zelfs na drie klappen blijft de ploeg overeind. En nu lonkt zelfs de wereldtitel.

Volledig scherm
© AFP

Overige sporten