POLL | Wat was voor jou het mooiste sportmoment van 2021?
2021 was een jaar vol bijzondere en mooie sportmomenten. Wat was voor jou het allermooiste moment? Laat je stem achter in onze poll.
Poll
Wat was voor jou het mooiste sportmoment van 2021?
-
27 juni: Mathieu van der Poel pakt gele trui in Tour de France (9%)
-
7 juli: Denemarken in halve finale EK na drama rond Eriksen (2%)
-
30 juli: Niek Kimmann pakt met kapotte knie toch goud op BMX (3%)
-
5 augustus: Shanne Braspennincx pakt na zware route goud op keirin (0%)
-
6 augustus: Harrie Lavreysen verslaat Jeffrey Hoogland in zenuwslopende sprintfinale (1%)
-
7 augustus: Sifan Hassan pakt tweede goud op Olympische Spelen (8%)
-
5 september: Max Verstappen wint in zonovergoten Zandvoort (3%)
-
23 oktober: Rico Verhoeven met kapot oog toch te sterk voor Jamal Ben Saddik (1%)
-
16 november: Oranje plaatst zich voor WK met Van Gaal in rolstoel op tribune (1%)
-
12 december: Max Verstappen pakt op sensationele wijze eerste wereldtitel (72%)
27 juni: Mathieu van der Poel pakt gele trui in Tour de France
Met lege tribunes, besmettingen en afgelastingen had 2021 de nodige opstartproblemen, maar vanaf half april keerden de fans overal in Europa terug in de stadions en brak een prachtige sportzomer aan. Voor de Nederlandse sportfans was het eerste hoogtepunt de Tour de France, waarin Mathieu van der Poel ook liet zien op de weg een bijzondere renner te zijn. Hij won op sensationele wijze de etappe naar Mûr-de-Bretagne. Toen MVDP de finish overkwam, wees hij direct naar boven: deze was voor opa Raymond Poulidor. Van der Poel reed daarna nog zes dagen vol trots en lef in de gele trui.
7 juli: Denemarken in halve finale EK na drama rond Christian Eriksen
Het EK 2020 ging vorig jaar niet door, maar op 11 juni 2021 ging het toernooi dan toch van start. In de derde wedstrijd van het EK, tussen Denemarken en Finland, werden miljoenen televisiekijkers tot grote emoties geroerd. Vlak voor rust viel Christian Eriksen neer, zonder tegenstander in de buurt. Al snel was duidelijk dat het goed mis was. Onder aanvoering van aanvoerder Simon Kjaer vormden de Deense spelers een menselijk schild rond Eriksen, die op het veld gereanimeerd werd.
Een paar uur later verloren de lamgeslagen spelers van Denemarken in de tweede helft van Finland (0-1), maar het team van bondscoach Kasper Hjulmand herpakte zich op wonderbaarlijke wijze en bereikte zelfs de halve finale. Daarin bleek Engeland net te sterk in de verlenging. Vier dagen later verloren de Engelsen in de finale na strafschoppen van Italië. En het beste nieuws van alles: Eriksen herstelde goed en liet zich nog tijdens het toernooi bij zijn teamgenoten zien.
30 juli: Niek Kimmann pakt met kapotte knie toch goud op BMX
Na het EK duurde het maar twaalf dagen tot de Olympische Spelen in Tokio van start gaan. Voor Nederland begonnen de Spelen dramatisch, met op 26 juli onder meer een botsing tussen Niek Kimmann en een steward tijdens een trainingsronde op het olympische parkoers. Hij liep daarbij een scheurtje in zijn knieschijf op, maar pakte vier dagen later toch het goud op zijn BMX.
5 augustus: Shanne Braspennincx pakt na zware route goud op keirin
Nederland pakte uiteindelijk liefst 36 medailles in Tokio, waarvan twaalf op fietsonderdelen. Vooral bij het baanwielrennen domineerde Nederland, waar dat voorheen een sport was waarin Groot-Brittannië de medailles aaneenreeg.
In juli 2015 werd Shanne Braspennincx getroffen door een hartinfarct tijdens een trainingskamp in de Verenigde Staten, waardoor ze op de Spelen van 2016 slechts reserverijdster was en niet in actie kwam. Vijf jaar later schitterde ze in de Velodroom van Izu, waar ze op 5 augustus het goud pakte op de keirin en zo in de voetsporen van Ellis Ligtlee trad.
6 augustus: Harrie Lavreysen verslaat Jeffrey Hoogland in zenuwslopende sprintfinale
Het hoogtepunt bij het baanwielrennen volgde een dag later, toen Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland tegenover elkaar kwamen te staan in de finale bij de sprint. Het werd een zenuwslopende sprintfinale, waarin Lavreysen de beslissende heat won van zijn goede vriend, kamergenoot en trainingspartner. Lavreysen pakte ook nog brons op de keirin en op de teamsprint pakte Nederland het goud.
7 augustus: Sifan Hassan pakt tweede goud op Olympische Spelen
Het waren afgelopen zomer natuurlijk ook de Olympische Spelen van Sifan Hassan. De 28-jarige atlete, die werd geboren in Ethiopië en op haar vijftiende naar Nederland kwam, ging met een even ambitieuze als onrealistische doelstelling naar Tokio: goud winnen op de 1500 meter, 5000 meter en 10.000 meter. Een gouden trilogie kwam er niet, maar met goud op de 5000 meter én 10.000 meter en ook nog brons op de 1500 meter maakte ze wereldwijde faam.
5 september: Max Verstappen wint in zonovergoten Zandvoort
2021 was natuurlijk ook het jaar van Max Verstappen, die al vanaf de eerste race in maart in een titelgevecht met Lewis Hamilton belandde. Verstappen won uiteindelijk tien races, Hamilton acht. Begin september keerde de Formule 1 na 36 jaar terug in Zandvoort, waar 70.000 fans in het zonovergoten Zandvoort genoten van een prachtig weekend op het circuit in de duinen. Verstappen pakte op zaterdag pole en domineerde op zondag van begin tot eind, waarmee hij miljoenen racefans een droomweekend cadeau gaf.
23 oktober: Rico Verhoeven met kapot oog toch te sterk voor Jamal Ben Saddik
Op vechtsportgebied was het lang uitkijken naar het volgende titelgevecht van Rico Verhoeven. Na een spectaculair gevecht en een lastige start won de Nederlandse titelhouder op technische knock-out van Jamal Ben Saddik. De Marokkaanse Belg begon sterk aan de hoofdact van Glory Collision 3 en maakte het Verhoeven moeilijk.
Verhoeven werd in de slotfase van de eerste ronde hard geraakt en kreeg het in de tweede ronde opnieuw zwaar te verduren. Verhoeven ging naar de grond en liep een diepe snee onder zijn linkeroog op. Het bloed stroomde over zijn wang en hij hield er ook een flink dik oog aan over, maar Verhoeven vocht door en bleek uiteindelijk toch de sterkste in het kolkende Gelredome in Arnhem.
16 november: Oranje plaatst zich voor WK met Van Gaal in rolstoel op tribune
Op voetbalgebied was het voor Nederland geen topjaar, al beleefden de fans van Ajax natuurlijk plezier aan de dubbel en de perfecte poulefase in de Champions League. Lieke Martens schitterde voor FC Barcelona in de Champions League-finale tegen Chelsea, maar strandde met de Leeuwinnen op de Spelen in de kwartfinale.
Oranje won de drie pouleduels in de volle Johan Cruijff Arena op het EK, maar vloog er vervolgens in Boedapest roemloos uit in de achtste finale tegen Tsjechië. Frank de Boer trok zijn conclusies en Louis van Gaal werd voor de derde keer bondscoach om Nederland nog naar het WK 2022 te loodsen. Dat lukte, al moest Van Gaal de beslissende wedstrijd tegen Noorwegen in een rolstoel vanaf de tribune volgen in de lege Kuip. De opluchting en blijdschap waren te zien op dertig stralende gezichten op de groepsfoto in de kleedkamer.
12 december: Max Verstappen pakt op sensationele wijze eerste wereldtitel
Voor Formule 1-liefhebbers was het dit jaar 22 zondagen genieten van spanning en races op topniveau. De beslissing viel in de slotrace in Abu Dhabi pas in de allerlaatste ronde, nadat Max Verstappen dankzij de safety car toch weer bij Lewis Hamilton kon komen en de zevenvoudig wereldkampioen met kramp in zijn benen toch nog voorbijging. Een jarenlange droom van Verstappen en miljoenen racefans ging daarmee in vervulling.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
9
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
Eerste man die onder de tien seconden dook op 100 meter overleden
De Amerikaanse atleet Jim Hines, de eerste man ooit die onder de tien seconden dook op de 100 meter, is op 76-jarige leeftijd overleden. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Belgische wielrenner Julian Mertens ontwaakt uit kunstmatige coma na ongeluk tijdens training
De Belgische wielrenner Julian Mertens is ontwaakt uit een kunstmatige coma, schrijft zijn wielerploeg Bingoal WB. Ook is kunstmatige beademing niet meer nodig voor de 25-jarige renner die woensdag betrokken raakte bij een ongeluk tijdens de training. -
Max Verstappen kijkt na vlekkeloze kwalificatie met vertrouwen vooruit: ‘Op pure snelheid komt het goed’
Het raceweekend in Spanje loopt voor Max Verstappen op rolletjes. Nadat de wereldkampioen in alle drie de vrije trainingen de snelste tijd klokte, was hij zaterdag in de kwalificatie een klasse apart. Genoeg reden om met veel vertrouwen uit te kijken naar de race van morgen. ,,Op pure snelheid moet het wel goed komen.”
-
Mick Schumacher test volgende week voor het eerst in Mercedes
-
-
-
Met video
Buitenlandse media zien in Max Verstappen ‘klasse apart’: ‘De Spaanse GP was prachtig totdat de race begon’
Na het afgelopen Formule 1-weekend in Barcelona staat Max Verstappen met 40 zeges nog maar één gewonnen Grand Prix achter de legendarische Braziliaan Ayrton Senna. Er zijn slechts vier Formule 1-coureurs met nog meer zeges achter hun naam. Volgens de buitenlandse media verdient de Nederlander een plekje bij de allergrootsten van de sport, al heeft men in het buitenland goede hoop dat Mercedes is begonnen aan een wederopstanding. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.