Volledig scherm
Tamas Ajan. © BSR Agency

Preses gewichthefbond voor negentig dagen geschorst na documentaire

Het bestuur van de internationale gewichthefbond IWF heeft voorzitter Tamas Ayan voor negentig dagen geschorst. In die periode gaat een speciale commissie de beschuldigingen tegen de 81-jarige Hongaar onderzoeken.

In een documentaire op de Duitse tv-zender ARD werden onlangs tal van misstanden bij de IWF aan de orde gesteld, waaronder corruptie, overtreding van de dopingregels, een zwartgeldcircuit en matchfixing. Ayan wordt in de reportage door meerdere officials verantwoordelijk gehouden voor de illegale praktijken. De bejaarde preses ontkent alle beschuldigingen.

Ayan trad in 1976 als bestuurslid van de IWF aan. Vanaf 2000 fungeert hij als voorzitter. De Amerikaanse vicepreses Ursula Papandrea is benoemd tot interim-voorzitter.

Door de bestuurlijke wantoestanden en de vele dopingzaken in het gewichtheffen staat de olympische status van de krachtsport al geruime tijd zwaar onder druk. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) noemde de recente onthullingen door de ARD “ernstig en zorgwekkend”.

Volledig scherm
Ayan trad in 1976 als bestuurslid van de IWF aan. © BSR Agency

Overige sporten