Ranomi Kromowidjojo stopt per direct: ‘Ik wil de wereld een beetje mooier maken’
3 olympische titelsRanomi Kromowidjojo heeft een punt gezet achter een schitterende loopbaan. De drievoudig olympisch en wereldkampioene houdt het na zestien jaar topsport voor gezien, meldt ze op Instagram.
,,Zwemmen zal altijd mijn passie blijven, maar nu niet meer op professioneel niveau. Ik heb altijd geweten dat er meer is dan topsport, en dat het een onderdeel is van een groter geheel", aldus Kromowidjojo in een lange verklaring op haar Instagramaccount (zie onder).
,,Mijn carrière als topsporter is helemaal af. Zwemmen zal mijn passie blijven, maar nu niet meer op professioneel niveau. Dankzij alle jaren topsport weet ik dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf denkt, onder andere door je juiste gedachten te hebben. Ik ben ervan overtuigd dat deze ervaringen mij nu ook gaan helpen met mijn volgende uitdaging om anderen te inspireren.”
Prominenten uit de sportwereld, onder wie atlete Dafne Schippers, hockeyster Eva de Goede en zwemster Sharon van Rouwendaal hebben Ranomi Kromowidjojo gefeliciteerd met haar loopbaan.
Haar eerste gouden medaille won Kromowidjo in 2008 bij de Olympische Spelen in Peking. Kort nadat ze door sportkoepel NOC*NSF was uitgeroepen tot sporttalent van het jaar pakte ze met estafetteploeg goud op de 4 x 100 meter vrije slag. Inge Dekker, Femke Heemskerk, Marleen Veldhuis en Kromowidjojo bleven de favoriete Amerikaanse en Australische ploeg voor.
Ik wil de wereld een beetje mooier maken
Na eerste individuele titels bij het EK en WK kortebaanzwemmen in 2010 volgde haar grote succes bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Eerst haalde ze knap zilver met de estafetteploeg (met Inge Dekker, Marleen Veldhuis en Femke Heemskerk) en zilver op de 4 x 100m vrije slag.
Daarna sloeg Kromowidjojo toe met goud op de 100 én 50 meter vrije slag. Op beide disciplines zwom ze een olympisch record (53,00 en 24,05 seconden). Na het legendarische trio Kristin Otto, Inge de Bruijn en Britta Steffen was Kromowidjojo daarmee de vierde zwemster in de historie die op een en dezelfde Olympische Spelen zowel op de 50 als op de 100 meter vrije slag won.
Kromowidjojo werd in 2011 en 2012 verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. ,,Ik heb zoveel meer bereikt dan ik ooit had durven dromen”, schrijft Kromiowidjo. ,,Dankzij al die jaren topsport weet ik dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf denkt, onder andere door de juiste gedachten te hebben. En ben er ook van overtuigd dat deze ervaringen mij nu ook gaan helpen met mijn volgende uitdaging om anderen te inspireren.”
,,Ik wil de wereld een beetje mooier maken, een bijdrage leveren aan een betere wereld”, aldus de drievoudig olympisch kampioene, die zich blijft inzetten voor UNICEF, de kinderrechtenorganisatie waar ze al jaren ambassadrice van is. ,,En verder heb ik ook nog de ambitie om mensen te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Het lijkt mij heel leuk om mensen en teams te coachen, maar dan niet aan de badrand.”
Kromowidjojo werd ook drie keer wereldkampioen op de langebaan, ze veroverde liefst veertien keer goud op de WK kortebaan. Ze is nog altijd wereldrecordhoudster op de 50 meter vrije slag kortebaan (22,93) en een van de estafettezwemsters van de wereldrecords kortebaan 4x50 meter, 4x100 meter en 4x200 meter vrije slag. Eerder beëindigde haar partner Ferry Weertman al zijn loopbaan. Kromowidjojo liet haar toekomst nog open, maar heeft nu besloten niet door te gaan tot de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
In de loop der jaren werkte Kromowidjojo samen met de trainers Jeanet Mulder, Jacco Verhaeren, Marcel Wouda en Patrick Pearson. ,,Elke meter zwom zij met veel toewijding en focus”, aldus Pearson. ,,Ze gebruikte de kennis, kunde en haar eigen ervaringen om vijftien jaar lang de absolute top te bereiken en daar te blijven. Ik heb genoten van het plezier wat zij daarbij had. Ranomi bracht met haar sportprestaties en optimisme heel zwemmend en sportminded Nederland in vervoering. Het was een eer om met haar samen te mogen werken.”
Verhaeren schaart Kromowidjojo in een rijtje met Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, de Nederlandse zwemkampioenen van de Spelen van 2000 en 2004. ,,Je hebt Pieter, Inge en Ranomi, in willekeurige volgorde. Ze staat fier in dat rijtje. Ranomi heeft in onze sport alles bereikt wat je kan bereiken, zowel in teamverband als individueel”, zegt Verhaeren. De 52-jarige Brabander werd eerder deze week persoonlijk gesteld van haar besluit om te stoppen. ,,Heel sympathiek van haar”, aldus Verhaeren. ,,Ze is 31 jaar en helemaal onverwacht kwam het niet, al was ze nog steeds goed aan het zwemmen. Ze kan terugkijken op een prachtige carrière.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met Video
Droomstart voor golfer Joost Luiten op Dutch Open; tweevoudig toernooiwinnaar aan de leiding
Joost Luiten had zich donderdag geen betere start kunnen wensen van de 102de editie van het Dutch Open. De 36-jarige golfer en tweevoudig winnaar van het toernooi voert na de eerste ronde het klassement aan met zeven slagen onder par op de baan van Bernardus in Cromvoirt. „Dit is een lekker begin en dat geeft vertrouwen voor de komende dagen.” -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Basketballers Boston Celtics kunnen finale NBA ruiken na zege op Miami Heat
De basketballers van Boston Celtics hebben het vijfde duel met Miami Heat gewonnen en zijn nu nog één overwinning verwijderd van deelname aan de grote NBA-finale. De Celtics wonnen in Miami met 93-80 en kunnen het vrijdag voor eigen publiek afmaken. De zeventienvoudig NBA-kampioen stond in 2010 voor het laatst in de finale van de Amerikaanse topcompetitie. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Bekijk hier de hoogtepunten van de Formule 1: Max Verstappen wil voorsprong uitbouwen in woonplaats Monaco
De Formule 1-wereld is voor de zevende grand prix van dit seizoen neergestreken in Monaco, de woonplaats van wereldampioen en huidig WK-leider Max Verstappen. Bekijk hier alle video’s van de vrije trainingen, kwalificatie, sprintrace én uiteindelijk de hoogtepunten van de race.
-
samenvatting2
Dubbelslag voor Verstappen in Spanje: winst én WK-leiding na dramatische aftocht Leclerc
Hij maakte een ongepland uitstapje door de grindbak en mopperde rondenlang over de boordradio vanwege zijn haperende achtervleugel. Maar dankzij nóg meer pech bij titelrivaal Charles Leclerc kon Max Verstappen na een bewogen middag de Grand Prix van Spanje nog winnen ook en de leiding in het kampioenschap grijpen. -
Carapaz verwacht verschillen in laatste bergetappe Giro: ‘Liever drie seconden voorsprong dan geen’
Richard Carapaz begint zaterdag met 3 seconden voorsprong aan de laatste bergetappe in de Giro d’Italia. De rozetruidrager van Ineos Grenadiers sloeg in de negentiende etappe aanvallen van zijn concurrenten Jai Hindley en Mikel Landa af. De Ecuadoraan, die de Giro won in 2019, verwacht dat de loodzware rit met aankomst op de Passo Fedaia in Marmolada beslissend gaat worden. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.