Volledig scherm
Tiger Woods kon gisteren voor de vijfde keer het befaamde groene hesje aantrekken. © REUTERS

Robert-Jan Derksen: Tiger Woods is groter dan de sport

Anderhalf jaar geleden bezette golfer Tiger Woods plek 1199 op de wereldranglijst. Gisteren won hij de US Masters, zijn 15de major. Oud-collega Robert-Jan Derksen, live commentator bij Ziggo Sport, genoot van de beelden.

Door Rik Spekenbrink

Dat clubje van misschien wel 12 golfers dat Tiger Woods stond op te wachten, meteen na afloop. Daaruit bleek de grootsheid van de Amerikaanse atleet, zegt oud-golfer Robert-Jan Derksen. ,,Dat was vrij uniek. Meestal word je door de nummer 2 gefeliciteerd, de rest is dan al weg. Maar iedereen gunde dit Tiger. Het was een historisch moment.”

Volledig scherm
© AP

Twee jaar geleden wist Woods niet of hij ooit nog kon golfen. Op zijn privésores volgde tal van blessures en operaties. ,,Hij kon niet eens uit bed komen. Daarom dwingt hij hier zo veel respect mee af. En alles kwam samen, met de omhelzing met zijn moeder en kinderen na hole 18, op de plek waar 22 jaar geleden zijn vader stond bij zijn eerste zege in Augusta. Typisch Amerikaans, die sentimenten, maar wel mooi.”

De titel van Woods is bovendien pure reclame voor de golfsport, meent Derksen. Tijdens zijn lange afwezigheid sprong niemand in het gat dat hij achterliet. ,,Dat kan je ook bijna niet vragen. Dit soort bijzondere mensen staat maar eens in de zoveel tijd op. Michael Jordan, Ayrton Senna, dat niveau. Tiger Woods is golf, hij is groter dan de sport. Als hij meedoet schieten de kijkcijfers omhoog en stijgen de reclamegelden.”

Quote

Dit soort bijzondere mensen staat maar eens in de zoveel tijd op. Michael Jordan, Ayrton Senna, dat niveau.

Robert-Jan Derksen

Niemand, zegt Derksen, heeft het nog over de schandalen rond Woods. Hij raakte verslaafd aan drank, drugs en seks en kwam met de politie in aanraking. ,,Natuurlijk, dat wordt nooit helemaal vergeten. Het is een zwarte bladzijde in zijn carrière, maar die wordt snel omgeslagen. De mensen hebben het geaccepteerd, ook omdat wat hij op de golfbaan laat zien zo mooi is.” Alle trammelant heeft zijn status niet aangetast, denkt Derksen. ,,Het valt niet goed te praten, maar ik kan me wel voorstellen dat zoiets gebeurt. De man heeft geen leven gehad. Ik speelde ooit in Sjanghai, waar Woods ook was. Een andere golfer wilde die avond met hem naar de film. Is goed, zei Tiger, maar dan moet ik wel even de hele bioscoop afhuren. Hij werd gewoon geleefd. Zijn vader heeft hem gedrild, dat heeft van hem een goede golfer gemaakt, maar over het leven heeft hij misschien te weinig geleerd. Hij heeft excuses gemaakt, is diep door het stof gegaan, en voor een family man past een echtscheiding niet in het perfecte plaatje.”

Derksen durft niet te voorspellen hoe de sportieve carrière van Woods verder zal verlopen. Hij plaatst een paar kanttekeningen bij diens titel in Augusta. ,,Daar doen ongeveer 70 golfers mee, waar dat bij de drie andere majors 150 is. De baan ligt hem bovendien het beste. En er viel een aantal concurrenten weg omdat ze het niveau niet konden vasthouden. Je moet het dan alsnog doen hoor, maar Woods was niet helemaal zonder geluk. Ik denk dat hij een horde heeft overwonnen met deze zege. Maar de druk kan ook torenhoog worden bij de komende toernooien, als hij ineens weer topfavoriet is. Dus het is afwachten, maar de kans dat hij dit jaar nog een toernooi wint is er altijd. Tiger is Tiger, hij heeft meer onmogelijke dingen gedaan.”

Overige sporten