Volledig scherm
© Photo News

Tennisland België heeft het wél op orde

De beste Belgische tennisser versloeg gisteren in Ahoy de beste Nederlander. David Goffin en Robin Haase ontliepen elkaar nauwelijks. In breder perspectief is het verschil met de zuiderburen enorm.

Door Rik Spekenbrink

Quote

Hij is bescheiden, heeft weinig uitstra­ling en zijn tennis is niet flitsend

Filip Dewulf over David Goffin
Volledig scherm
Ex-proftennisser en huidig journalist Filip Dewulf © BELGA

Half Vlaanderen heeft geen idee wie David Goffin is. Dat er maar tien mannen op de wereld beter kunnen tennissen dan hij, veel van onze zuiderburen hebben geen flauw benul, zegt Filip Dewulf. De oud-tennisser is tegenwoordig verslaggever van de krant Het Laatste Nieuws. Met Goffin (26), een Waal die vorige maand nog kwartfinalist was op de Australian Open, heeft België een succesverhaal, dat langzaam maar zeker begint door te dringen. Gisteren bereikte hij de kwartfinale van het ABN Amro World Tennis Tournament door na een intens en kwalitatief gevecht af te rekenen met de beste Nederlandse speler, Robin Haase: 5-7, 6-4, 6-4.

Het handjevol Belgen op de tribunes van Ahoy klapte bescheiden. ,,David is moeilijk te verkopen”, zegt Dewulf, voormalig halvefinalist op Roland Garros en nummer 39 van de wereld. ,,Hij is bescheiden, heeft weinig uitstraling en zijn tennis is niet flitsend. Maar hij verdient alle lof, we doen hem zeer tekort.”

België is Nederland als tennisland gepasseerd, en niet zo’n beetje ook. Elf spelers heeft het land bij de beste 300 op de wereldranglijst. Nederland heeft er nog twee, naast Haase (57) is dat Igor Sijsling (197). België stond eind 2015 in de finale van de Davis Cup. Nederland gaat in april naar kleinduimpje Bosnië, in Groep 1.

Geluk

Quote

Bij ons doen de federaties juist uitstekend werk op het gebied van talentde­tec­tie en begelei­ding

Filip Dewulf

Volgens Dewulf, gevraagd naar een verklaring voor die verschillen, moet de factor geluk niet worden onderschat. ,,Je hebt goede en mindere lichtingen, zeker als je een klein land bent met een kleine vijver om in te vissen.”

Het verhaal dat hij daarna houdt over de visie en structuur bij de Waalse en Vlaamse tennisfederatie, geeft een ander beeld. Waar het bij de KNLTB rommelt na het ontslag van ‘td’ Jan Siemerink en het vertrek van voorzitter Rolf Thung, heeft België de zaken prima op orde. Waar de Nederlandse bond een onrealistisch doel heeft om structureel bij de beste tien tennisnaties te horen, werken de Belgen met beduidend minder tennissers volgens een doordacht plan. ,,Vroeger, in mijn tijd, was er altijd strijd tussen Vlaanderen en Wallonië, wie de meeste nationale titels won. Maar onder invloed van de spelers zelf is daarna een klimaat gecreëerd van samenwerken. Er is goed contact tussen de beide opleidingscentra en ook met de privéscholen in het land. Het idee is: wáár en door wie een talent wordt opgeleid is niet belangrijk, als het maar goed gebeurt.”

In Nederland heeft de KNLTB onvoldoende zicht op wat er zich bij de meer dan 200 tennisscholen in het land afspeelt. Dewulf: ,,Bij ons doen de federaties juist uitstekend werk op het gebied van talentdetectie en begeleiding. Alle coaches zijn goed opgeleid, dat was een speerpunt. Ik woon in een klein dorp, maar als mijn zoontje morgen op tennis gaat, weet ik zeker dat hij les krijgt van een gediplomeerde trainer, die volgens een vastgesteld stramien te werk gaat.”

Waar het ledental van de KNLTB al jaren hard terugholt, is dat in België stabiel. Geld is er niet in overvloed, maar afgelopen winter kon een groep van 30 Belgische talenten wel op tennisreis naar Abu Dhabi. De tijd dat het succes van Kim Clijsters en Justine Henin voor lange wachtlijsten zorgden bij de clubs, is voorbij. ,,Maar de Kim Clijsters Academie in Bree is het neusje van de zalm. Zo doen we als bescheiden land allemaal wat we kunnen.”

Volledig scherm
David Goffin © Photo News

Overige sporten