Volledig scherm
Sally Pearson (links), Kendra Harrison en Nadine Visser (rechts) in de finale van de 100 meter horden. © Getty Images

'Tevreden' Visser zevende in finale 100 meter horden

Nadine Visser is er in de finale van de 100 meter horden niet in geslaagd voor een stunt te zorgen. De meerkampster, die verrassend de eindstrijd had bereikte, werd zevende. Sally Pearson uit Australische pakte de wereldtitel.

Pearsen pakte het goud in 12.59 seconden. Het zilver was voor Dawn Harper Nelson (12.63) en het brons ging naar de Duitse Pamela Dutkiewicz (12.73). Visser, die 12.83 liet klokken, was de eerste Nederlandse ooit die in de finale stond van de 100 meter horden bij een WK atletiek. De 22-jarige Noord-Hollandse bleef daarmee zes honderdsten af van het stokoude Nederlands record van Marjan Olyslager uit 1989 (12,77).

Volledig scherm
Sally Pearson (midden) op weg naar het goud. © AFP

Visser bleef weliswaar buiten het podium, maar ze heeft zichzelf overtroffen in Londen. De geboren Hoornse is een meerkampster die de horden er bij doet. In Londen was haar grote doel een goed resultaat op de zevenkamp en met de zevende plaats voldeed ze aan die verwachting. Alle aandacht ging echter naar Anouk Vetter, die stuntte met brons.

Visser kreeg alsnog de verdiende waardering met haar optreden op de 100 meter horden. Ze heeft een natuurlijk talent voor het onderdeel, maar dat haar progressie van de afgelopen tijd haar al naar de beste acht de van de wereld zou voeren, was ver boven verwachting. In de de finale was haar start minder dan die van haar concurrentes. Ze ging wel goed door over de horden, maar tegen het geweld van Pearson, in 2012 nog olympische kampioene, en Harper, die al goud won in Peking 2008, was ze nog niet opgewassen.

Visser sprak van een 'super gave' ervaring. ,,Natuurlijk wil je meer en als je aan de start staat is alles mogelijk. Maar het was ook mooi om erbij te zijn'', zei ze in een eerste reactie tegen de NOS.

Ze voelde zich fit, vooraf. ,,Na de laatste inspanningen hier voelde ik me stijf en moe. Maar vandaag ging het weer. Bij de start was het goed. Ik ondervond alleen een beetje hinder van mijn hamstring, maar dat vond ik niet zo erg. Het leidde een beetje af, waardoor ik minder zenuwachtig was. 
Het was een goede, constante race'', vond Visser. ,,Hooguit kwam ik bij de eerste horde niet helemaal uit en was de finish wat slordig. Verder ben ik tevreden.''

Overige sporten