Volledig scherm
Regerend kampioen Chanda Sandipan komt niet langs Max Warmerda. © Ap Lammers

Titelverdediger Chanda Sandipan verspeelt half punt

DIETEN - Na de tweede ronde van het Open Nederlands schaakkampioenschap in Zalencentrum Theothorne in Dieren zijn er nog acht spelers zonder puntverlies. Tot die groep hoort niet titelverdediger Chanda Sandipan, die niet langs Max Warmerdam kwam. 

De speler van Schaakstad Apeldoorn kwam niet in de problemen tegen de Indiase grootmeester. Tot de kopgroep behoort wel de Zutphenaar Willy Hendriks. De speler van de Arnhemse eersteklasser De Toren won in het eindspel van Wageningenspeler Jermo Kooijmans. 

Ook de topfavorieten Eduard Iturrizaga en Erwin l’Ami maakten geen fout. De Venezolaan versloeg de Pool Michal Luch na stukwinst. De Woerdenaar was een maatje te groot voor Hing Ting Lai. De kopgroep bestaat verder uit Apeldoorner Nico Zwirs, Koen Leenhouts uit IJzendijke, de Indiase meester Prantik Roy, de Duitser Daniel Hausrath en Meilis Annaberdiev uit Turkmenistan. Rembrandt Bruil kon zijn bliksemstart geen vervolg geven. Het 13-jarige talent uit Elst bleef kansloos tegen oud-winnaar Dimitri Reinderman uit Amsterdam. 

Dries Wedda, teamgenoot van Willy Hendriks, kwam ten koste van ASV-er Tom Bus van de nul af. De Dierenaar koos met een pionoffer de aanval, maar kon niet doordrukken, waarna het eindspel een simpele prooi werd voor Wedda. Bus is met zijn drie clubgenoten Pascal Losekoot, Michiel Blok en Pieter Verhoef nog puntloos. Losekoot verloor na een gemiste winstkans van de Belg Jasper Beukema. Verhoef boog voor de koningsaanval van de Assenaar Elmar Hommes. Blok verloor na zware strijd tegen de Fries Jan Boersma opnieuw in het eindspel.

Overige sporten