Top-schaaktoernooi gaat gewoon door, hoe kan dat? ‘Het is heel legitiem’
Sportevenementen zijn opeens zeldzaam, maar in Rusland is er vandaag toch eentje begonnen: het onder schakers zo vermaarde kandidatentoernooi. Kan dat eigenlijk wel? De Nederlandse schaakbond maak zich geen zorgen om deelnemer Anish Giri.
Door Yorick Groeneweg
Ondanks de wereldwijde corona-uitbraak is vandaag voor acht grootmeesters het kandidatentoernooi begonnen. Plaats van handeling is Jekaterinenburg, diep in Rusland. Eén van de uitdagers is landgenoot Anish Giri.
Nu is Giri niet bang aangelegd. Dat blijkt wel als hij vandaag Anatoli Karpov voor zijn eerste partij tegen Jan Nepomnjattsji treft. De 25-jarige Nederlander schudt de voormalig wereldkampioen doodleuk de hand, alle gezondheidsvoorschriften ten spijt.
Giri verliest eerste duel
Anish Giri is het kandidatentoernooi begonnen met een nederlaag. Hij moest met wit zijn meerdere erkennen in Nepomniatsjtsji. Acht grootmeesters nemen het de komende drie weken tegen elkaar op om te bepalen wie eind van dit jaar de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen mag uitdagen. Lees hier meer!
Ik geloof nog steeds dat er een grotere kans is dat ik de titel dit jaar win dan dat ik omval door het coronavirus
De internationale schaakfederatie FIDE laat het kandidatentoernooi heus niet zomaar doorgaan, vertelt technisch directeur Jeroen Bosch van de Nederlandse schaakbond (KNSB). Wat meespeelt om toch te beginnen is dat er slechts acht deelnemers zijn, de zaal is afgeschermd, de gezondheid van de schakers is getest en er toestemming van de Russische overheid is.
Dat laatste is hoogst opmerkelijk, want juist Rusland nam vandaag verdergaande maatregelen om de uitbraak van het coronavirus te stoppen. Zo zijn de drie grootste sportcompetities van het land stilgelegd. In tegenstelling tot het voetbal, ijshockey en basketbal gaat het schaken wel door.
,,Het is heel legitiem”, zegt Bosch. ,,De schaakbond volgt daarin de Russische overheid, zoals wij dat hier ook doen. Natuurlijk is het bijzonder dat het doorgaat, het is min of meer nog het enige grote sportevenement. Aan de andere kant is het ook een belangrijk onderdeel van de WK-cyclus.”
Daarnaast is er geen publiek; schaken trekt toch al geen volle zalen. ,,Je kan partijen ook beter thuis volgen”, zegt Bosch. ,,Op de livestream kun je alle zetten volgen en je krijgt er ook nog commentaar bij. Als ik bij een toernooi ben, krijg ik er minder van mee. Schaken is misschien oud en klassiek, het lijkt wel gemaakt voor internet.”
Wie dit toernooi wint, mag Magnus Carlsen later dit jaar uitdagen voor een tweekamp om de wereldtitel. Daar is Giri meer mee bezig dan de pandemie die de sportwereld stillegt. ,,Ik geloof nog steeds dat er een grotere kans is dat ik de titel dit jaar win dan dat ik omval door het coronavirus”, zegt de Nederlandse troef bijvoorbeeld voor het toernooi in één van zijn berichten op social media.
Anderhalve meter afstand van elkaar houden, dat gaat niet met schaken. Je zit toch vast aan het bord
,,Dat is typisch Anish”, zegt Bosch. ,,Giri heeft ook niet overwogen om niet te gaan. We hebben daarover contact gehad, maar het heeft voor hem geen invloed. Nu het toernooi begonnen is, moet hij zich er ook geen zorgen maken. Nu wil hij winnen.”
Niet iedereen stond overigens te springen om mee te doen. Teimoer Radjabov trok zich terug uit angst voor zijn gezondheid, omdat Wang Hao – één van de twee deelnemende Chinezen – uit voorzorg niet twee weken in quarantaine ging.
Maxime Vachier-Lagrave mag de uit Kazachstan afkomstige Radjabov nu in de Oeral vervangen. Tijdens zijn eerste partij zie je de Fransman meermaals in zijn handen wrijven. Op tafel staat een zeepje. ,,Veel meer kan je ook niet doen”, zegt Bosch. In Nederland staat de sport schaakmat, tot 6 april zijn alle toernooien wel afgelast. ,,Anderhalve meter afstand van elkaar houden, dat gaat niet met schaken. Je zit toch vast aan het bord.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Golden State nog één zege verwijderd van NBA-finale
De basketballers van Golden State Warriors zijn nog één overwinning verwijderd van een plek in de grote NBA-finale. De ploeg uit San Francisco won ook het derde duel met Dallas Mavericks in de best-of-sevenserie in de finale in het westen. Onder aanvoering van Stephen Curry (31 punten, 11 assists) en Andrew Wiggins (27 punten, 11 rebounds) zegevierden de Warriors in Dallas met 109-100. -
Rinus ‘Veekay’ start net als vorig jaar als derde in Indy 500
Rinus ‘Veekay’ van Kalmthout heeft zich net als vorig jaar als derde gekwalificeerd voor de beroemde Indy 500. Hij start daarmee op 29 mei op de eerste startrij op de Indianapolis Motor Speedway. De 21-jarige Nederlander klokte een gemiddelde snelheid van 233,385 mijl per uur (375,6 kilometer per uur) en moest alleen de Nieuw-Zeelander Scott Dixon en de Spanjaard Alex Palou voor zich dulden. -
Jeroen Dubbeldam rouwt om ‘gouden’ paard De Sjiem: ‘Je was een vriend en een leraar’
Het voormalig toppaard De Sjiem van springruiter Jeroen Dubbeldam is overleden. De schimmel, waarmee de inwoner van Weerselo in 2000 olympisch goud won op de Spelen van Sydney, is 33 jaar oud geworden. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.
-
PREMIUM
Wéér geen pole voor Max Verstappen en Red Bull: ‘We moeten tijd over één ronde vinden’
In de kwalificatie stond Ferrari in de persoon van Charles Leclerc wederom voor Max Verstappen, zoals vrijwel altijd dit jaar. ,,Dat was ook wel een beetje te verwachten, met al die updates.” -
Met video
Ellen van Dijk schrijft historie en verpulvert werelduurrecord: ‘Ik wilde nog versnellen’
Ellen van Dijk heeft in het Zwitserse Grenchen historie geschreven. De Nederlandse verpulverde het werelduurrecord van de Britse Joscelin Lowden. Ze reed 49,254 kilometer in het uur. Het oude record van Lowden stond op 48,405 kilometer. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’