Topturnzussen Wevers met vader Vincent naar turnacademie in Achterhoek
De turnzussen Sanne en Lieke Wevers willen bij de Top Turnacademie Achterhoek in Varsseveld bekijken of ze het plezier in de turnsport kunnen terugvinden. De twee turnsters kondigden vandaag aan daar te gaan trainen met hun vader en coach Vincent Wevers.
Hij werd begin mei door het Instituut Sportrechtspraak (ISR) vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag, maar zowel de Nederlandse gymnastiekunie KNGU als de aanklager van het ISR ging tegen die uitspraak in beroep. De juridische zaak loopt daarom voorlopig door. De KNGU besloot eind vorig jaar om het aflopende contract van Wevers niet te verlengen.
Ook de Oranjeturnsters Naomi Visser en Sara van Disseldorp maken de overstap naar Varsseveld. Ze verlaten daarmee het nationale trainingscentrum in Heerenveen. De eerste trainingen op de turnacademie in Varsseveld - geen nationaal trainingscentrum - starten half augustus, na de EK turnen in München. Tot aan de EK traint onder anderen Visser, die zich deze week plaatste voor dat toernooi, nog in Heerenveen. Van Disseldorp staat momenteel langs de kant omdat ze kampt met de ziekte van Pfeiffer. Lieke Wevers behoort nog tot de Oranje-selectie, maar laste na de Spelen van Tokio een pauze in.
Sanne Wevers, de olympisch balkkampioene van 2016, kondigde eerder deze week aan uit de nationale ploeg te stappen vanwege een ,,aanhoudende, onwerkbare situatie” die volgens haar was ontstaan door het gedrag van een teamgenote. Het ging om Vera van Pol, die nog wel in Heerenveen traint. Sanne Wevers kwam sinds de Spelen van vorig jaar niet meer in actie.
De turnsters hebben allemaal aangegeven graag onder zijn begeleiding te willen werken en dat faciliteren wij graag
Opmerkelijk
De overstap naar Varsseveld is opmerkelijk vanwege het beroep dat nog tegen coach Vincent Wevers loopt. ,,Uiteraard zijn we ons daarvan bewust en de uitkomst van de procedure respecteren wij. De turnsters hebben echter allemaal aangegeven graag onder zijn begeleiding te willen werken en dat faciliteren wij graag”, zegt Willemijn van der Borg namens de turnacademie.
De Top Turnacademie Achterhoek bestaat inmiddels zo’n drie jaar. Momenteel maken zestien jonge talenten deel uit van het programma. ,,Het oosten van Nederland vormt nu nog een witte vlek in de infrastructuur voor topsport van de KNGU, maar met de vorming van deze ploeg kunnen we dat opvullen. Wij willen op termijn uitgroeien tot een professionele sportploeg. We zetten daarbij in op een constructieve en positieve samenwerking met de KNGU”, aldus Van der Borg.
De turnsters brachten donderdagmiddag de KNGU op de hoogte van hun besluit. De bond reageerde daarop verrast.
KNGU-directeur: ‘Graag eerder op de hoogte gebracht’
Technisch directeur Jeroen van Leeuwen van gymnastiekunie KNGU had eerder geïnformeerd willen worden over het besluit van turnsters Sanne en Lieke Wevers, Naomi Visser en Sara van Disseldorp om buiten de bond om onder de vlag van de Top Turnacademie Achterhoek (TTA) hun loopbaan te vervolgen. Het viertal kondigde donderdag aan naar Varsseveld te verkassen om daar te gaan trainen met coach Vincent Wevers.
Van Leeuwen reageerde donderdagmiddag verrast. ,,Geschrokken ben ik niet, maar ik had dit wel eerder willen weten. Het is inmiddels een voldongen feit en ik hoorde het eigenlijk pas toen het al zover was”, zegt hij. ,,Ik had het gesprek wel aan willen gaan en had van daaruit mee willen denken.”
De technisch directeur benadrukt dat hij niet zou hebben geprobeerd de turnsters tegen te houden. ,,Iedereen is vrij om eigen keuzes te maken. Het zijn volwassen vrouwen en ik zou ze nooit in een bepaalde richting willen duwen. Het is alleen jammer dat ik niet eerder op de hoogte ben gebracht.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Paternoster breekt sleutelbeen bij enorme crash in afvalkoers, De Zoete pakt EK-brons, goud Kopecky
Mylène de Zoete heeft bij de EK in München brons veroverd op de afvalkoers. De 23-jarige De Zoete viel als voorlaatste af in de wedstrijd die geruime tijd stillag na een zware valpartij, met wereldkampioene Letizia Paternoster als voornaamste slachtoffer. -
PREMIUM
De lange lijdensweg voor Nienke Brinkman naar marathonbrons: ‘Ik voelde mij zo rot’
Nienke Brinkman was ondanks haar onervarenheid favoriet in de Europese titelstrijd op de marathon. Dit keer ging niet alles vanzelf, moest het van veel dieper komen en behaalde ze ondanks dat nog altijd historisch brons. ,,De laatste 200 meter leken wel 5 kilometer te duren.” -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Bekijk hier de hoogtepunten tussen Verstappen en Leclerc van de eerste seizoenshelft
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.
-
Victor Lafay bezorgt Cofidis nieuw feestje en zet Arctic Race of Norway naar zijn hand
Victor Lafay heeft de derde etappe van de Arctic Race of Norway op zijn naam geschreven. De Fransman van Cofidis was de sterkste op de slotklim naar Skallstuggu en nam de leiderstrui over van zijn land- en ploeggenoot Axel Zingle. -
PREMIUM
Inge de Bruijn verheugt zich op EK zwemmen: ‘Dat streberige zit bij Arno Kamminga ook wel snor’
Gelijktijdig met het multi-EK in München zijn de zwemmers vanaf vandaag actief in de Italiaanse hoofdstad Rome. Inge de Bruijn kijkt uit naar Arno Kamminga, de Nederlandse medaillekandidaat op de schoolslag. Maar ze geniet net zo goed van het Roemeense wonderkind David Popovici. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.