Volledig scherm
Lonneke Sloetjes © ANP

Zestig duels in acht maanden: 'Het is goed dat ik per dag leef'

Lonneke SloetjesSterspeelster Lonneke Sloetjes uit Varsseveld heeft het drukste schema van het Nederlands volleybalteam. Ze won al het Turkse landskampioenschap, de Champions League en speelt vanavond in Apeldoorn in de Nations League tegen Polen. ,,Zoveel spelen gaat wel ten koste van je mentale en fysieke belastbaarheid.”

Volledig scherm
Lonneke Sloetjes, Vakifbank © Vakifbank

Door Lisette van der Geest

Tussen de 55 à 60 wedstrijden. Dat is het totaal wat Lonneke Sloetjes (27) speelde in de afgelopen acht maanden. De volleybalster houdt haar hoofd schuin, denkt nog even over de aan haar gevraagd rekensom na en zegt voordat er een schaterlach klinkt: ,,Ja. Tering.”

,,Het is maar goed dat ik per dag leef, want als je dat in oktober bedenkt dan word je een beetje moedeloos. Het is echt niet verder dan een dag vooruitkijken en tussendoor alle rust pakken die je pakken kunt.”

Begrijp haar goed, ze klaagt niet. Volleybal is haar passie. Ze is succesvol, wil ook uitkomen in het Nederlands team, dan hoort dit erbij. Maar een snelle rekensom leert dat ze gemiddeld zo’n 7,5 keer per maand een wedstrijd speelde. De ene wedstrijd belangrijker dan de ander, maar of ze nou de Champions League-finale wint, of met club Vakifbank strijdt om de landstitel: er gaan vaak zenuwen en mentale belasting aan vooraf. Topsport is nou eenmaal geen kwestie van alleen maar in een zaal staan en hard tegen een bal slaan. Sloetjes streeft bij elke actie naar perfectie. Excelleren wordt lastiger door vermoeidheid.

,,Ik merk het als ik sneller geïrriteerd raak. Of berichten niet beantwoord. Als ik vermoeid ben zoek ik minder contact. Ik stuur regelmatig: ‘sorry, ik was een beetje druk.’ Eigenlijk was ik dan vooral druk in mijn hoofd. Wat helpt is veel slapen. Dan wordt het vanzelf beter.” Fysiek houdt ze het vooralsnog goed vol. Een jaar geleden dacht Sloetjes door kraakbeenschade in haar knie nooit meer pijnvrij te kunnen sporten. Een nieuwe fysiotherapeut bij Vakifbank bracht daar verandering in. ,,En mijn clubcoach heeft me altijd al zwaar laten trainen. Train ik nu 2,5 uur in plaats van 3,5 uur dan denk ik: o, dit valt mee.”

Wat Sloetjes ook opluchtte was het bericht van bondscoach Jamie Morrison, die meldde dat zij zich na de door haar gewonnen Champions League-finale niet direct hoefde te melden bij het nationaal team. Ze kreeg een week vrij. ,,Ik deed helemaal niets.” Het langst dat ze ooit vrij kreeg achtereen? Tweeënhalve week -‘echt paradijs’.

Het helpt ook niet dat de Europese en de Wereldvolleybalbond, CEV en FIVB niet overleggen, vindt Sloetjes. Ze is momenteel met het Nederlands team in Apeldoorn voor de Nations League en speelt vanavond tegen Polen. ,,Een week tussen het begin van dit toernooi en de Champions League-finale: dat kan eigenlijk gewoon niet. Na je seizoen twee weken even helemaal niks doen zou beter zijn. Ik snap de andere kant ook: de wereldvolleybalbond wil de sport promoten en toernooien niet tegelijkertijd met het WK voetbal organiseren. Maar het gaat wel ten koste van onze mentale en fysieke belastbaarheid.”

Nations League

(Omnisport, Apeldoorn)

Vandaag: Nederland – Polen
Morgen: Nederland – Zuid-Korea
Donderdag: Nederland – Brazilië

(Topsportcentrum, Rotterdam)

5 juni: Nederland – Dominicaanse Republiek
6 juni: Nederland – Italië
7 juni: Nederland – Servië

* Alle duels beginnen om 19.30 uur

Overige sporten