Epke Zonderland.
Volledig scherm
Epke Zonderland. © ANP

Zonderland met hoogste score naar finale Melbourne, Spelen blijven in beeld

Epke Zonderland heeft zich als eerste geplaatst voor de finale aan de rekstok bij de wereldbeker in Melbourne. De 33-jarige Fries, die zich via de wereldbekers moet zien te plaatsen voor de Olympische Spelen, zette in de kwalificatie met 14,266 de beste score neer. Zijn Japanse concurrent Hidetaka Miyachi kwam tot 14,133.

Miyachi eindigde daarmee in de kwalificatie als vierde, nog achter de Australiër Mitchell Morgans en Milad Karimi uit Kazachstan die beiden 14,166 scoorden. De finale is zondag.

Zonderland viel in oktober bij de WK in Stuttgart in de kwalificaties uit de rekstok. Hij miste daardoor niet alleen de kans om zijn wereldtitel te prolongeren, maar ook om zich rechtstreeks te plaatsen voor de Spelen. De olympisch kampioen van Londen 2012 hoopt Tokio nu te halen via een alternatieve route, de wereldbekercyclus.

Per toestel plaatst de winnaar van het klassement zich voor de Spelen. De beste drie resultaten tellen mee. Miyachi won al drie wereldbekers, Zonderland twee. Wint de Fries er nog één, dan telt het gemiddelde van de drie scores. Na Melbourne volgen komende maand nog wereldbekerwedstrijden in Bakoe en Doha.

Frank Rijken wist zich niet te plaatsen voor de rekfinale, maar hij plaatste zich in de Australische stad wel voor de finale van het onderdeel brug. De 23-jarige Rijken zette met 13,766 de zevende score neer.

Rick Jacobs en Bram Verhofstad kwalificeerden zich donderdag al voor de finales van respectievelijk ringen en vloer, die zaterdag worden gehouden.

  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.

Overige sporten