Zuid-Afrika verplettert Engeland en is wereldkampioen rugby

Derde wereldtitelZuid-Afrika is voor het eerst sinds 2007 weer wereldkampioen rugby. De Springboks waren in de finale te sterk voor Engeland, dat in de halve finale verrassend te sterk was voor regerend wereldkampioen Nieuw-Zeeland. De finale werd door Zuid-Afrika met 32-12 gewonnen. 

Nog nooit scoorde Zuid-Afrika in een WK-finale via een try, maar daar maakte Makazole Mapimpi vandaag in het Japanse Yokohama op een perfect moment een einde aan. Bij een stand van 12-18 in het voordeel van Zuid-Afrika was het Mapimpi die de finale in het slot gooide: 12-23. 

Engeland kwam die mentale klap niet meer te boven en was helemaal leeg. Zodoende kon Zuid-Afrika nog eenvoudig uitlopen naar een grotere uitslag. Ook Cheslin Kolbe maakte nog een try en daarmee was er helemaal geen ontkomen meer aan: Zuid-Afrika is voor de derde keer (na 1995 en 2007) wereldkampioen rugby en neemt die status over van Nieuw-Zeeland die de afgelopen twee WK's won. Handre Pollard was goed voor 22 van de 32 Zuid-Afrikaanse punten. Bij Engeland, dat Kyle Sinckler nadat hij even buiten bewustzijn was geweest zag afhaken, kwamen alle punten van Owen Farrell. 

Zuid-Afrika komt met drie wereldtitels op gelijke hoogte met Nieuw-Zeeland dat eveneens drie keer wereldkampioen werd. De Zuid-Afrikanen namen twee keer minder deel omdat ze pas in 1995, na het afschaffen van de apartheid, welkom waren. Onder toeziend oog van toenmalig president Nelson Mandela werd de ploeg toen in eigen land meteen wereldkampioen door Nieuw-Zeeland te verslaan. Siya Kolisi mocht dit keer voor ruim 70.000 toeschouwers de Webb Ellis Cup in ontvangst nemen.

Engeland grijpt wederom naast de wereldtitel. Het is na 1991 en 2007 de derde keer dat de Engelsen een WK-finale verliezen. 

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
Makazole Mapimpi wordt gefeliciteerd na zijn try. © AFP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AFP

Overige sporten