Compleet woningblok onbewoonbaar na blikseminslag in De Lutte

VIDEODE LUTTE - Een blok van vier woningen in De Lutte is door blikseminslag in een klap onbewoonbaar geworden. Een enorme drukgolf maakte dat meterkasten explodeerden en plafonds naar beneden kwamen. „We mogen van geluk spreken dat er niemand gewond is geraakt.”

Overal in Twente was in de nacht van woensdag op donderdag het onweer goed te horen, maar nergens knalde het zo hard als in de Zwaluwstraat in De Lutte. De bliksem sloeg rond 5.00 uur in bij een schoorsteen van een hoekwoning, via een boom die pal naast het huis staat.

,,Dat veroorzaakte een enorme drukgolf, die het hele blok van vier rijwoningen schade heeft toegebracht”, vertelt Els Sans, woordvoerder van woningcorporatie Domijn, dat eigenaar is van de woningen.

„Plafonds liggen eruit, tegelwerk is van de muren, glas is gesprongen en in de meterkasten is het ingeslagen.”

Buurtbewoners omschrijven de inslag als een gigantische knal, die wel wat weg had van een bombardement. Een knal ook met gevolgen; zo sprong onder meer de gasleiding.

Brandweerlieden en medewerkers van Enexis zijn een groot deel van de ochtend bezig geweest het lek te vinden en af te sluiten. De inslag maakte de woningen onbewoonbaar. Ze zijn inmiddels afgesloten van gas en elektra. 

Waardevolle spullen

Donderdag mochten de bewoners, onder begeleiding, naar binnen om al hun waardevolle spullen te pakken. Daarna zijn de woningen verzegeld. Ook zijn er hekken rondom de getroffen schoorsteen geplaatst, omdat die op instorten staat.

Die wordt vandaag verwijderd. „Maandag gaan we met specialisten door de woningen heen om te kijken wat er moet gebeuren, waar de schade zit. Dan kunnen we ook iets laten weten over hoe het verder moet. Maar de komende weken kunnen de mensen zeker niet terug in hun huis.”

Quote

Het is waarschijn­lijk dat de bliksem via waterlei­din­gen of andere geleidende elementen door het huis gaat.

Ute Ebert

Andere orde

De bewoners, die in de nacht zelf elders onderdak hebben gevonden, moeten op zoek naar alternatieve woonruimte. „Wij hebben aangeboden te helpen iets tijdelijks te vinden, maar vooralsnog hebben ze dat zelf geregeld”, aldus Sans. 

De woordvoerder van Domijn laat weten dat het wel eens voorkomt dat er bliksem inslaat, maar dat dit van een andere orde is. „Ik denk dat de bewoners van geluk mogen spreken dat er niemand gewond is geraakt.” 

Geleidende elementen

De woningen aan de Zwaluwstraat.
Volledig scherm
De woningen aan de Zwaluwstraat. © Annina Romita

De eigenaar van de zwaar getroffen hoekwoning was op het moment zelf niet thuis; hij had nachtdienst. Of hij het overleefd had, als hij wel thuis was geweest? Expert in het modelleren van elektrische ontladingen Ute Ebert denkt van wel.

„Het is waarschijnlijk dat de bliksem via waterleidingen of elektriciteitsleidingen of andere geleidende elementen door het huis gaat. In het algemeen ben je in een huis wel veilig. In een tent of in een houten schuur, waar geen metaal aanwezig is, ben je dat niet.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.