Isala ziekenhuis in Zwolle.
Volledig scherm
Isala ziekenhuis in Zwolle. © Isala in Zwolle. © Frans Paalman

Coronavirus geconstateerd bij medewerker Isala Ziekenhuis in Zwolle

updateEen medewerker van ziekenhuis Isala in Zwolle heeft positief getest op het coronavirus. Dat laat het ziekenhuis weten via de eigen website. De medewerker, woonachtig in Zwolle, heeft volgens Isala geen patiënten, bezoekers of collega’s in Isala besmet. 

Zaterdagavond stelde volksgezondheidsinstituut  RIVM na laboratoriumonderzoek vast dat een medewerker van Isala, besmet is met het nieuwe coronavirus. Dit virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. 

Volgens woordvoerder Gerben Hart van Isala was de medewerker tijdens de besmettelijke periode niet werkzaam in Isala. ,,De medewerker kwam met klachten van een reis terug en heeft direct het ziekenhuis ingelicht. We hebben zelf een test afgenomen en die bleek positief. Het RIVM heeft dat zaterdagavond kunnen bevestigen.’’

Collega's niet besmet

Het betreft een medewerker van de polikliniek Dermatologie. Die polikliniek is niet in het hoofdgebouw, maar in een bijgebouw van Isala Zwolle gevestigd.

Isala zegt onmiddellijk na de testuitslag een contactonderzoek in het ziekenhuis te hebben uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat de medewerker geen patiënten, bezoekers of collega’s in Isala heeft besmet. 

Geen link andere gevallen

Er is volgens Isala geen link tussen deze persoon en de eerder in Nederland gevonden gevallen. De persoon is niet in een risicogebied geweest. De persoon zit in thuisisolatie. GGD IJsselland brengt in kaart met wie deze persoon buiten het ziekenhuis contact heeft gehad (contactonderzoek).

Brononderzoek moet nog uitwijzen waar de patiënt besmet is. GGD en ziekenhuis werken hierin nauw samen. Het is onduidelijk of de medewerker ook daadwerkelijk ziek is geworden. 

Zorg gaat door

De besmetting heeft geen gevolgen voor de patiëntenzorg, laat het ziekenhuis weten. Alle geplande afspraken, ook bij Dermatologie, gaan gewoon door. Patiënten lopen bij een bezoek aan het ziekenhuis geen extra risico op besmetting, zegt Isala.

Burgemeester niet verrast

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle is door de GGD geïnformeerd. ,,Gezien het tempo waarin het virus zich nu in Nederland verspreidt, hielden we al rekening met een eerste besmetting in Zwolle. Ik kan me voorstellen dat Zwollenaren vragen hebben naar aanleiding van deze melding. Het is goed om te weten dat dezelfde adviezen van toepassing blijven, zoals goed handen wassen. Het heeft geen nut als inwoners nu verdergaande maatregelen te nemen, zoals mondkapjes dragen of locaties mijden.’’ De GGD houdt Snijders op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.