Deze advertentie is een traditie.
Volledig scherm
Deze advertentie is een traditie. © de Stentor

Deze wens-advertentie van Mirjam is een wel heel opvallende nieuwsjaartraditie

Niet alleen oliebollen en vuurwerk zijn onlosmakelijk met oud en nieuw verbonden. Het geldt zeker ook voor de advertentie die Mirjam van der Hall uit IJsselmuiden jaarlijks in twee landelijke ochtendkranten laat plaatsen.

‘ALLE MENSEN DIE ALLEEN ZIJN wens ik een GELUKKIG NIEUWJAAR.’ Was getekend: Mirjam van der Hall, Weidestraat 8-A, 8271 PR, IJsselmuiden. Het was vanmorgen een opvallende advertentietekst op de familiepagina's van Trouw en De Volkskrant. 

Familietraditie

Maar niet voor de trouwe lezers van de twee landelijke dagbladen. Hij staat er immers ieder jaar op 2 januari in. Al decennia zelfs. Het blijkt te gaan om een bijzondere familietraditie .

Mirjam van der Hall (69) houdt hem sinds het overlijden van haar vader in leven. Het is inmiddels net zo'n traditie dat ze op de tweede dag van het jaar door de media benaderd wordt om een toelichting te geven. Maar daar zit ze helemaal niet op te wachten. 

In het verleden gaf Van der Hall tweemaal een interview aan een krant over haar bijzondere nieuwjaarswens. Daarin vertelde ze dat haar vader Jan in 1977 met de advertenties begon, toen hij na het overlijden van zijn vrouw over straat liep en dacht: ‘er moeten vast veel meer mensen zijn zoals ik’.

Hij pakte vanuit zijn woonplaats Utrecht de bus naar Amsterdam en bestelde bij het kantoor van de Volkskrant een advertentie met de tekst die zijn dochter nog steeds gebruikt.

Een relatie

Jan van der Hall overleed in 1996. Zijn dochter vertelde 10 jaar later in Trouw: ,,Hij heeft mij gevraagd de advertentie voort te zetten, hij heeft er zelfs een potje geld voor achtergelaten. Dat begint nu op te raken, want zo’n advertentie kost behoorlijk wat geld. Maar ik ga ermee door, zo lang als ik kan. Ik hoop dat mijn kinderen het overnemen als ik er niet meer ben.’’

Haar vader kreeg vaak rond de honderd reacties op zijn advertentie. In tegenstelling tot zijn dochter reageerde hij daar wel op. Wat heet! Pa hield aan één van die correspondenties zelfs een relatie over met een vrouw, tot aan zijn dood. Zo bleek de door hem bedachte advertentie een geweldig middel tegen de eenzaamheid.