Mastenbroek (links) en Pater.
Volledig scherm
PREMIUM
Mastenbroek (links) en Pater. © Roxana Keizer

Ex-bewoners over landgoed in opspraak geraakte donatiebaas: ‘Ik ben daar doodsbang geweest’

Ze kwamen met een ideaal naar het landgoed van de in opspraak geraakte Robert-Jan Mastenbroek in Witharen. Een zelfvoorzienende commune waar ze in harmonie met elkaar en de natuur wilden leven. Maar voor Rowena, Adriaan en Ingmar werd het een deceptie, vol agressie en geschonden beloftes. ,,Ik ben daar doodsbang geweest.”

Bord bij de ingang van Oergoed.
Volledig scherm
Bord bij de ingang van Oergoed. © Martijn Bijzitter

Landgoed Oergoed in Witharen, bij Ommen, ligt er uitgestorven bij. Stevige sloten zitten om de houten hekken, twee varkens speuren naar eikels in het zand, kippen lopen zenuwachtig in het rond.

Van de in opspraak geraakte Robert-Jan Mastenbroek (29) geen spoor. Op een houten bord bij de ingang van het erf is met verf geschreven: ‘Op Oergoed leven wij van biologische en dynamische teelt. Ook eten wij geen vlees en vis.’

Het lijkt allemaal zo mooi als Rowena (58) zich afgelopen april op Oergoed meldt. Een zelfvoorzienende leefgemeenschap, waar je samen groente en fruit verbouwt, elkaar helpt en in harmonie leeft. ,,Het leek me een prachtige plek om te wonen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.