Honderd ‘zieke en bange’ honden weggehaald bij fokker

update/VideoLiefst honderd zieke, bange en gestresste honden zijn in de gemeente Deventer bij een hondenfokker weggehaald. De dieren van verschillende rassen bleken onverzorgd, hadden ontstoken wonden, pijnlijke heupen, onverzorgde en vervilte vacht en afwijkende ontlasting. En als klap op de vuurpijl is een deel van de honden ook nog eens getroffen door een schadelijke darmparasiet, Giardia. 

Daaraan kunnen ze volgens woordvoerder Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming overlijden.

Daarnaast waren de verblijven van de dieren ernstig vervuild. Ook de constructie van de meeste verblijven was niet op orde, er staken scherpe delen uit waaraan de dieren zich konden verwonden.

De honden werden in beslag genomen tijdens een controle van de Dierenbescherming. Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) stelden al deze misstanden vast. De fokker bleek ook niet in het bezit te zijn van de benodigde papieren. Het Openbaar Ministerie wil de eigenaar een verbod opleggen het fokken en verkopen van dieren. 

Veel slechter

Volledig scherm
Honderd honden meegenomen bij hondenfokker Deventer © Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming

Dat er gecontroleerd werd, berustte volgens Nagtegaal niet op toeval. ,,Vorig jaar augustus zijn we er al eens geweest, nadat we een melding kregen. We hebben toen met de fokker afspraken gemaakt om de situatie te verbeteren en de diverse papieren te halen, zoals een vakbekwaamheidsdiploma en een IBM-registratie. Hij leek bij een tweede controle op de goede weg, maar toen we eind februari weer gingen controleren, was de situatie veel slechter. Een dierenarts constateerde tal van kwalen. Echt, dit is voor de honden zo zielig.”

Volgens Nagtegaal waren de honden ook totaal niet gesocialiseerd. Ze kropen weg, waren aan het plassen, breken en reageerden zich af op waterbakken of hekwerk. ,,Socialisatie is juist zo belangrijk als ze pup zijn. Dat is hier helemaal niet gebeurd. We konden dus niets anders doen dan ingrijpen. Gelukkig gebeuren dergelijke misstanden jaarlijks niet op grote schaal in Nederland. Maar elk jaar moeten we wel een of twee keer een flink aantal honden in beslag nemen”. De Deventer hondenfokker had honden van diverse rassen, onder meer Labradors, Witte Herders, Jack Russels en verschillende kruisingen hiervan. 

Onzekere toekomst

De zorg voor de honden is tijdelijk overgenomen door de overheid. De dieren worden onderzocht, geobserveerd en verzorgd. Hun toekomst is nog onzeker, volgens de Dierenbescherming. Er wordt, na een gedragsonderzoek en socialisatietraject, gekeken over de honden uiteindelijk herplaatst kunnen worden. In het ergste geval kan het zijn dat een hond geëuthanaseerd moet worden. 

Tegen de eigenaar is door de Dierenbescherming proces verbaal opgemaakt voor de slechte verzorging en huisvesting van de honden en het niet voldoen aan andere (administratieve) verplichtingen. Daarnaast wil het Openbaar Ministerie de eigenaar een verbod opleggen het fokken en verkopen van dieren. De raadkamerzitting hierover dient woensdag bij de rechtbank in Zwolle.

-
}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. PEC Zwolle-trainer John Stegeman ramt naast lantaarnpaal ook zijn geloofwaardigheid omver
    PREMIUM

    PEC Zwol­le-trai­ner John Stegeman ramt naast lantaarn­paal ook zijn geloofwaar­dig­heid omver

    De trainer die gistermiddag met de billen bloot ging voor zijn spelers en andere collega’s, werd anderhalf uur later nog maar eens met zijn – door de uitgeklapte airbag – blauwe neus op de pijnlijke realiteit gedrukt. Al coachend tijdens de eerste training na zijn dronkemansrit, keek John Stegeman uit op de reclameborden van een grote bierbrouwer die voor een alcoholvrije variant pleit. De vraag die opdoemt, heeft hij naast de verlichtingspaal ook zichzelf en zijn topsportklimaat omver geramd?