Volledig scherm
© anp

Kind verklapt wietkwekerij op de opvang: ‘Papa heeft plantjes op zolder’

HENGELO - De manier waarop in Hengelo een hennepkwekerij met 450 stekjes wordt ontdekt, is bijzonder. De tip komt van een kind uit de kinderopvang.

Het is kinderlijke onschuld. ,,Bij mijn papa zijn groene plantjes op zolder’’, zegt een meisje in een groep van Kids Villa, de kinderopvang. 

Door die 'gouden tip' staan politiemensen vrijdag 12 januari bij Paul van N. (31) voor de deur. ,,Toen had ik de tranen in de ogen’’, zegt de verdachte nu in de rechtbank.

De politie vliegt niet in één streep naar zijn adres. Ze checken bij de moeder van het meisje of Van N., haar ex-partner, een hennepteler kan zijn. Als zij dat beaamt, volgen warmtemetingen. Zijn zolder is warmer dan bij de buren. Betrapt: de politie vindt boven een groene 'zee' aan stekjes.

Zwaar

Van N. zegt meteen dat het zijn stekjes zijn. De relatie met zijn partner is dan net uit. Hij heeft het zwaar, ook financieel. ,,Ik zat op kistjes. Bovendien begaf mijn auto het.’’ Hij handelt alleen, zegt hij tegen de rechter en de officier van justitie. Hij heeft in zijn tuin met een moederplant geëxperimenteerd. Daar snijdt hij stekjes af. De kennis haalt hij van websites. ,,Heel internet staat er vol mee.’’

Apparatuur komt van de Gamma en Marktplaats. Hij gebruikt legale stroom, een uitzondering bij illegale hennepteelt. Hij is geen 'natuurtalent'. Van sommige stekjes verbranden de wortels. ,,Het was amateuristisch.’’

Vergunning inleveren

Niet het ontdekken en het ruimen van de plantjes doet het meeste pijn. Van N. is lid van een schietvereniging. Hij heeft een wapenvergunning, zijn strafblad is blanco. Die vergunning kan hij nu inleveren. ,,Dat is het ergste.’’ Volgens zijn advocaat Hans Speijdel moet Van N. zijn wapens voor een lage 'dagkoers' verkopen en mag hij over vijf jaar weer schieten.

Politierechter Fenny Teekman noemt de eis van aanklaagster Sanne Houtman mild, maar volgt die: 80 uur voor straf werken en een maand voorwaardelijk.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.