Volledig scherm
© ANP

Koning verrast Isala Ziekenhuis in Zwolle met bezoek

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag een verrassingsbezoek gebracht aan het Isala Ziekenhuis in Zwolle. De koning sprak met artsen en medewerkers over de manier waarop het regioziekenhuis omgaat met de coronacrisis. De koning wilde bewust naar ziekenhuis boven de rivieren om te kijken hoe ze zich voorbereiden op wat komen gaat 

De koning liet zich informeren over de speciale aandacht die Isala besteedt aan psychosociale bijstand voor patiënten, familieleden, artsen en medewerkers. Hij sprak met verpleegkundigen over de grote impact van het isoleren van de verpleegafdeling op patiënten en familieleden. Ook het effect van de hoge werkdruk op het zorgpersoneel en het verzorgen van ernstig zieke patiënten kwamen aan bod.

Toestroom patiënten

Om goed voorbereid te zijn op de verwachte piek in de toestroom van nieuwe corona-patiënten, heeft Isala onder andere maatregelen tegen infecties aangescherpt. Zo zijn de Eerste Hartlonghulp en de Spoedeisende Hulp samengebracht en planbare, niet-acute zorg is afgeschaald. Buiten het ziekenhuis is uit voorzorg alvast een triagetent opgesteld om corona-patiënten tijdens die verwachte piek vroegtijdig van andere patiënten te scheiden, waardoor het besmettingsrisico wordt verkleind. 

Brabantse ziekenhuizen

Verder werkt Isala nauw samen met Brabantse ziekenhuizen. Om overname-verzoeken van patiënten uit Brabant te stroomlijnen, is Isala zogenoemd Buddy-ziekenhuis van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Ook hierover spraken medewerkers van Isala met de koning. 

Werkbezoeken

Koning Willem-Alexander en Máxima laten zich via telefoongesprekken en - waar mogelijk -  werkbezoeken voortdurend informeren over de gevolgen van de corona-uitbraak. Eerder deze week bezocht de koning hulpverleners van de GGD in Tilburg