Volledig scherm
De gewraakte kameel in de Haaksbergse carnavalsoptocht. © Dolf Ruesink

'Kopiekameel' zorgt voor opschudding in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - De prachtige kameel van Boer van Langel zorgde zaterdag voor opschudding in de carnavalsoptocht van Haaksbergen. De wagen was een kopie en dat viel niet goed.

Het idee voor het gevaarte was niet origineel, de kameel was nagemaakt van een Belgische optochtwagen en dat pikte de concurrentie niet.

,,Wat ons betreft is het niet de manier om nieuwe wagengroepen te motiveren ook aan de optocht mee te gaan doen’’, laat een woordvoerder van de winnende loopgroep Jeugd Veldmaat weten. ,,En daar staan wij niet alleen in.’’

Tweede

De gekopieerde kameel eindigde als tweede in de verlichte optocht van Buurse en zou volgens de kenners ook in Haaksbergen hoge ogen gaan gooien. Totdat de groep voor aanvang van de optocht bij de organisatie meldde buiten mededinging mee te doen.

De Hakaop bevestigt de gang van zaken en benadrukt dat het een beslissing van de wagengroep zelf was. ,,Wat er precies speelt tussen deze twee wagengroepen, weten we niet’’, geeft penningmeester Edith Leferink van de organiserende stichting aan.

Quote

Er gaan de wildste verhalen over die kameel

Penningmeester Edith Leferink

,,Wij staan daar verder ook buiten. Er gaan de wildste verhalen over die kameel, dat hij zou zijn ingekocht, maar dat is pertinent niet waar. De groep heeft deze wagen echt helemaal zelf gebouwd, maar wel naar Belgisch voorbeeld. Reglementair is dat toegestaan maar er zijn groepen die dat niet op prijs stellen. Vandaar dat ze besloten hebben niet voor de prijzen mee te willen doen.’’

Smet

Zowel de groep uit de Veldmaat als de wagengroep van de kameel hechten er waarde aan de twist buiten de publiciteit te houden, omdat een verschil van inzicht tussen twee groepen nooit een smet op de optocht mag zijn. ,,Het was in het belang van de optocht dat we ons hebben teruggetrokken’’, meldt Gerjan Weegerink namens Boer van Langel.

,,We hebben met z'n allen jarenlang gewerkt aan de groei van de optocht in Haaksbergen. Duizenden mensen hebben daar zaterdag van genoten. Het is in niemands belang om te reageren op wat zaterdag is voorgevallen. Dat is iets tussen twee wagengroepen en dat gaan we binnenkort keurig met elkaar oplossen. Wij snappen de commotie niet.’’

Lezingen

Feit is wel dat de duizenden toeschouwers een mooie kameel met bewegende poten en een ruiter op de nek als potentiële winnaar voorbij zagen trekken, terwijl die aan het einde van de dag in de uitslag ontbrak. Er werd naar de reden gegist met als gevolg verschillende lezingen. De Hakaop zegt zich niet in de discussie te mengen of je wel of niet met een replica aan de optocht mee moet doen, ook al is zo'n wagen met bloed, zweet en tranen eigenhandig opgebouwd. ,,Zolang alles volgens het reglement verloopt, gaan wij daar niet over.’’

De wagengroepen willen met elkaar in gesprek. ,,We gaan hier met elkaar uitkomen’’, verzekert Weegerink.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.