Volledig scherm
Hermien verschanst zich al weken in het bos bij Lettele. © Ronald Hissink

#MeKoe: Moeten we losgebroken Hermien redden?

Jouw meningWie redt koe Hermien van de slacht? Het dier uit Lettele is inmiddels een ware hit op social media, onder verschillende hashtags: #FreeHermien, #SaveHermien en #KoeHermien. Maar moet ze wel gered worden?

Koe Hermien wilde niet naar de slacht. Ze bivakkeert al zes weken in de bossen van Lettele, nadat ze ontsnapte aan de slager. En ze laat zich niet meer vangen. Ondanks de inzet van dierenartsen met verdovingsgeweren en jagers.

Wat is er gebeurd?

Het is begin december als Hermien en een zusje van haar ontsnappen. Boer Jansen wil de dieren vervoeren naar een slager, als het tweetal de benen neemt.  De Limousin-vleeskoeien duiken op bij Lettele. Het zusje wordt gevangen in een weiland, Hermien bivakkeert dan al in het bos.

Poll

#FreeHermien: Moet koe Hermien van de slacht worden gered?

  • Ja, gun het dier haar oude dag (79%)
  • Nee, naar de slacht ermee (7%)
  • Ze mag wel bij mij in het weiland (5%)
  • Nee, ze heeft geleefd om te eindigen op ons bord (9%)
2243 stemmen

Overdag houdt zij zich schuil, maar zodra het donker is duikt Hermien op in de schuur met jongvee van een veehouder in de buurt. Zij breekt daarbij door alle afrasteringen van prikkel- en schrikdraad heen. De koe zoekt gezelschap en eet mee van de brokken, kuilvoer en maïs.

Jager René Mittendorff wordt ingeschakeld om het dier af te schieten, maar hij weigert de trekker over te halen. ,,Ik weet dat veel betrokkenen dat niet begrijpen, maar ik vond het risico te groot. Ik moet haar recht tussen de ogen raken, met één schot. Anders loopt ze weg en bloedt langzaam dood. Zo’n dier heeft twaalf liter bloed in zich, dus dat duurt een tijd en dan kan ze nog een heel eind lopen. En wie weet gaat ze dan gekke dingen doen, loopt de weg op en knalt iemand tegen de koe. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben. In het donker wil ik sowieso niet schieten.’’

Trending

Inmiddels is 'Hermien' trending op Twitter. Een reddingsactie voor de koe wordt besproken op sociale media. Hoezo naar de slacht? Hermien verdient nu toch zeker de eeuwige vrijheid? Fans van de koe op social media zijn het er over eens: Hermien moet worden gered. Toch is een echte redder nog niet opgestaan voor dit loslopende dier. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.