Na afspraakje in de keet gaat het helemaal mis voor boerenzoon Bart

HARBRINKHOEK - Een kameraad en hij gaan snacken, vertelt Bart zijn moeder. Maar ze hebben afgesproken met meiden in een keet. Eén van hen vindt hij erg leuk. Op de terugweg komt de blozende boerenzoon onder een kantelende trekker.

Als Bart 17 jaar wordt, kort voor kerst, krijgt hij een luchthoorn. Zijn ouders weten wat hun oudste op z’n Case MX 120 wil.

„Vele uren waren we in de werkplaats. Lassen, slijpen, zagen en prutsen aan onze trekkers. Hoe meer licht, geluid en kabaal, hoe beter”, speecht Barts jongere broer Ruud (16). Nu staat de betreurde boerenzoon met zijn verjaardagscadeau in de rouwadvertentie, tussen rode hartjes. De luchthoorn blijft stil.

Quote

Bij jou was het heel veel plezier, zonder één druppel bier.

Hein, vriend van Bart
Volledig scherm
Ondanks dat Bart provinciaal metselkampioen wordt, stroomt boerenbloed door zijn aderen. Zijn ouders runnen een melkveehouderij in Harbrinkhoek. © Familie Bloemendaal

De broertjes vergroeien met het boerenambacht, op de melkveehouderij in Harbrinkhoek. Al als jochies besturen Bart en Ruud een trekker en halen ze koeien uit de wei. Ze maaien gras, harken en schudden. Mais hakselen? Kicken! Bart straalt op foto’s op een vuurrode trekker, duim in de lucht.

Vast aan tafelpoot
Hij kiest het Canisius als middelbare school. Hij is geen studiebol, hij helpt liever melken. Soms knoopt moeder hem vast aan een tafelpoot, om hem tot huiswerk te dwingen.

Ze heeft zich nog niet omgedraaid of Bart speelt spelletjes op de leercomputer. Als hij hoort dat op Pius X elf uur praktijklessen per week worden gegeven, verkast hij van Tubbergen naar Almelo.

Bart wil leren voor timmerman, hij heeft gouden handjes. Hij doet ook mee aan het provinciaal kampioenschap metselen en wint, tot zijn verbazing.

Moeder Monique filmt de prijsuitreiking, het wordt afgespeeld bij Morshuis in Albergen. Alle duizend stoelen zijn bezet. In de katholieke kerk volgen nog eens vijfhonderd belangstellenden de bijeenkomst.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.