Nienke (11) uit Haaksbergen liet extreme voetgroei stoppen: ‘Maat 45 is beetje groot’

HAAKSBERGEN - Schoenmaat 44 of 45 zou de 11-jarige Nienke Menkehorst uit Haaksbergen krijgen. „Dat is wel een beetje te groot.” En dus ging de tiener eind vorig jaar onder het mes om de groei van haar voeten te stoppen. Dat scheelde haar drie maten.

Op haar tiende had Nienke Menkehorst al maat 40, waar maat 35 op die leeftijd normaal is. „Mama vond dat ik wel heel grote voeten had. Als we schoenen gingen kopen, moest ik altijd bij de schoenen voor volwassenen kijken”, vertelt de tiener.

De huisarts verwees moeder en dochter door naar de kinderarts in Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. „De dokter ging kijken naar mijn voeten, hoe groot ze werden.” Een groeiprognose wees uit dat Nienke maat 44 tot 45 zou krijgen. „Dat vond ik wel een beetje te groot”, vertelt ze.

Uitgebreid onderzocht

Quote

Ik wil niet dat Nienke later zegt: mam, waarom heb je toen niks laten doen.

Moeder Gerjanne Menkehorst

Wat volgde was een traject waarin Nienke meerdere keren gezien werd door zowel kinderarts Linda van Rooij als orthopedisch chirurg Yvon den Hartog. Nienke werd uitgebreid onderzocht, nagekeken en kreeg vervolgens de mogelijkheid om een groeiremmende operatie te ondergaan.

„De keuze om wel of niet te opereren is altijd aan de mensen zelf”, benadrukt Den Hartog. „Nienke is gezond en het is niet levensbedreigend. We geven iemand altijd minimaal een week bedenktijd. ‘Drink thuis een kop thee en denk er goed over na’, zeggen we dan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.