Onderzoek naar omstreden fokker bij wie 100 honden zijn weggehaald

Justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de misstanden bij de hondenfokkerij in Lettele waar vorig week 100 zieke en verwaarloosde dieren werden weggehaald. Bij een speciale zitting in de rechtbank in Zwolle eiste de aanklager vandaag dat het omstreden hondenpension tijdens dat onderzoek minstens een halfjaar op slot gaat.

Voor dat onderzoek werd bij de rechtbank een speciale raadkamerzitting gehouden. Dat gebeurde, zoals gebruikelijk bij raadkamers, achter gesloten deuren.

,,Vergelijk het met een verdachte die wordt voorgeleid, dat doen we ook niet in het openbaar. Als er strafbare feiten zijn gepleegd, kan er later uiteraard wel een openbare zitting komen”, legt een zegsvrouw uit.

Bij die raadkamerzitting vroeg justitie aan de rechter om de hondenfokker een verbod op te leggen. Hij mag dan een half jaar ‘geen honden van buitenaf meer aanvoeren’. Kortom, er mag minstens een half jaar geen pension zijn. Wel mag de bewoner zijn eigen honden houden. Waarom een half jaar en niet een permanent verbod? Daarop wil het Functioneel Parket nu geen antwoord geven. De rechter doet op 15 maart uitspraak, dan moet blijken of de eis van justitie wordt ingewilligd.

House of horror

Volledig scherm
Bij de hondenfokker werden honderd honden in beslag genomen. © Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming

In Lettele wordt al langer gesproken over een ‘House of Horror’. Gisteren liet Margreet Doorn uit IJsselmuiden, die in 2016 een hond bij de fokkerij kocht, weten dat ze direct vanaf de eerste dag dat ze de Jack Russell had opgehaald problemen had.

,,Hij zat zwaar onder de vlooien”, vertelt Doorn. ,,En in de eerste anderhalf jaar ging er van alles mis. Hij was continu ziek. Van infecties tot luizen, extreme eczeem en diarree. Ook heeft hij meerdere epileptische aanvallen gehad.”

De man die als advocaat van de pensionhouder was opgegeven bij de rechtbank, reageert alleen kort dat hij ‘na overleg met de man de zaak niet heeft gedaan’. Op de vraag of hij wel of niet nog de advocaat van de fokker is, antwoordt de raadsman: ,,Dat is nog niet duidelijk.” De eigenaar van het hondenpension zelf reageert niet op belletjes en appjes en ook aan de deur van zijn huis doet niemand open.

-
}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.