In totaal werden supermarkten en drogisterijen voor duizenden euro’s gedupeerd.
Volledig scherm
In totaal werden supermarkten en drogisterijen voor duizenden euro’s gedupeerd. © ANP XTRA

Taakstraf geëist tegen voetbalprof die met vals geld betaalde in Twente

ALMELO - Justitie wil dat de jonge Amsterdammers B. en O. (beide 20) een lange taakstraf en voorwaardelijke cel krijgen voor een reeks aan betalingen met vals geld. Onder meer in supermarkten in Oldenzaal, Almelo en Wierden werden ‘neppers’ van 50 euro uitgegeven. 

Van het OM hoeven ze nu niet de cel in, onder meer om een gewenste voetbalcarrière niet in de weg te staan.

De ‘valsemunterij’ in Twente maakt deel uit van een lange reeks aan betalingen met vals geld in 2017. Ook in Brabant werd er regelmatig toegeslagen. In totaal werden er in zeker tien winkels valse biljetten van 50 uitgegeven, met een totale waarde van duizenden euro’s.

In alle gevallen werd dezelfde werkwijze gehanteerd: eerst werd er een goedkoop product als een blikje frisdrank afgerekend met een biljet van 50 euro. Als bleek dat de echtheid van het geld door de caissière niet werd gecontroleerd, sloegen de Amsterdammers toe.

Voor honderden euro’s werden cadeaukaarten van onder meer De Bijenkorf en de Mediamarkt gekocht.

Bekentenis

Beide verdachten gaven toe een deel van de betalingen met vals geld te hebben gedaan. Over de herkomst van de biljetten hield O. zich tegenover de politie op de vlakte.

Medeverdachte B. vertelde op zijn beurt een pakketje met nepbiljetten in de bosjes te hebben gevonden.

Volgens de officier van justitie een volstrekt ongeloofwaardig verhaal, maar volgens advocaat Brian de Pree niet eens zo vreemd: „Dit is hoe pakketjes met verboden inhoud kunnen worden afgeleverd. Je spreekt af om op een bepaalde plek iets achter te laten, waarna een ander het oppikt. Mijn cliënt heeft dat een aantal keren zien gebeuren, en daarna zelf een pakketje gepakt.”

Vaker gedaan

O. werd de afgelopen jaren al vaker veroordeeld voor het betalen met nepgeld. Voor B. was het de eerste keer. Toch eist het Openbaar Ministerie een gelijke straf voor beide heren: 240 uur taakstraf en zes maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van drie jaar.

Die straffen zijn flink lager dan de onvoorwaardelijke celstraffen die justitie normaal gesproken hanteert. De officier van justitie vertelde op zitting die keuze te hebben gemaakt omdat de verdachten hun leven inmiddels goed op orde lijken te hebben.

„Ik wil geen dingen kapotmaken als dat niet nodig is.” Onder meer de voetbalaspiraties van beide verdachten spelen daarin een rol.

Voetbalprofs

Verdachte B. ontbrak op de zitting omdat hij volgens zijn advocaat momenteel in de Zweedse tweede divisie voetbalt. Daar kwam hij terecht na proefperiodes bij verschillende profclubs.

Zijn medeverdachte O. hoopt net als de jonge Amsterdammer ook zijn geld op voetbalschoenen te verdienen, al is hij op 20-jarige leeftijd nog niet in het bezit van een contract. O. ontbrak vanwege familieomstandigheden op de zitting.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.