Volledig scherm
De Zwollenaar stond het meisje jarenlang op allerlei plekken op te wachten. © Janneke de Jonge

Vier jaar tbs met dwang voor man die meisje (17) jarenlang stalkte

De 34-jarige L.P. uit Zwolle is door de rechtbank in Assen veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De man is al twee keer eerder veroordeeld voor stalking van een 17-jarig meisje uit Zuidlaren maar hij weet van geen ophouden.

De Zwollenaar werd verliefd op het meisje toen zij 9 jaar was. Hij ontmoette het meisje op een camping.

Jarenlang stuurde hij continu berichten en belde hij naar haar huis. Begin dit jaar werd hij opnieuw opgepakt, omdat hij bij haar aan de deur was geweest. Na zijn arrestatie stuurde hij nog een lange brief naar het meisje vanuit de gevangenis.

Volgens de rechtbank weegt de noodzaak om de samenleving en de slachtoffers tegen de man te beschermen zeer zwaar. ,,Toen L.P. eerder was opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, gingen de belagingen door.”

De behandeling zal minimaal vier jaar duren.

Nog gevoelens voor het meisje

P. zei tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak dat hij sinds kort nieuwe medicijnen krijgt. Zijn gevoelens voor haar zouden daardoor naar de achtergrond zijn geraakt maar nog niet helemaal verdwenen.

,,Meer als wat een vader voelt voor zijn kind. Ik heb mijn eigen dochter al vijf jaar niet gezien en ik wil ook wel eens wat.”

De Zwollenaar is ook veroordeeld voor het terroriseren van zijn ex-vriendin uit Hardenberg. Hij dreigde om hun dochtertje te ontvoeren van school en plaatste dreigende teksten op de Facebookpagina van de vrouw.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Volgens deskundigen is P. volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij is schizofreen en heeft een alcohol- en drugsverslaving. Een psycholoog en een psychiater adviseerden opname in een psychiatrisch ziekenhuis voor één jaar met een hoog zorg- en beveiligingsniveau.

De officier van justitie eiste tbs met dwang. Zij vreesde dat de man bij behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis veel eerder weer buiten zou staan. ,,En dat is juist wat ik niet wil.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.