Al negen jaar staat er continu een kerststal in het huis van Jeanine: ‘Die haal ik nooit meer weg’

NIJMEGEN -  Al is het maart, de kerststal op haar schouw ruimt Jeanine Leijser (55) niet op. Al tien jaar niet. Uit liefde, en ook een beetje bijgeloof. Leijsers kersttafereel bestaat uit een aantal bij elkaar geraapte beelden.

Een lichtgevend Mariabeeld gekocht in Argentinië, een halve walnoot met minuscuul kerststalletje erin - gekocht op een kerstmarkt, een Boeddhabeeld met waxinelichtje uit Indonesië, een porseleinen engel, gekregen van haar moeder en een porseleinen Melchior – een van de drie Wijzen uit het oosten.

‘Foto al bijna vergaan’

Jeanine Leijser met kerststal op schouw.
Volledig scherm
Jeanine Leijser met kerststal op schouw. © Foto: Bert Beelen

In het midden van dit alles staat een foto van Leijsers moeder, Marit Leijser (80). ,,De foto is al bijna vergaan”, vertelt Leijser. ,,Komt door de vetspetters van de kaarsjes die ik door alle jaren heen heb aangestoken. Ik ben katholiek opgevoed. Als er iets ernstigs is of je hebt een wens voor iemand, dan steek je een waxinelichtje aan, dat zit erin.”

Leijser heeft het kersttafereel nu al negen jaar staan. Elke dag steekt ze het kaarsje in het Boeddhabeeld aan. Alleen zijzelf mag er aan komen. Verder niemand, ook haar kinderen en partner niet. ,,Dat heeft te maken met mijn moeder”, zegt Leijser. ,,Zij betekent veel voor me. Ze is modern, vrij van geest. Een nuchtere, maar ook een pittige vrouw. Als ik bij haar ben, voel ik me nog steeds haar kind. In 2010 werd ze ernstig ziek.”

‘Ik haal hem nooit weg’

Het was onduidelijk wat er met Leijsers moeder aan de hand was. Na een medische zoektocht van enkele weken, werd er ten slotte een darmonderzoek gedaan. De uitslag ervan kwam rond de kerst van 2010: darmkanker. 

Leijsers moeder moest geopereerd worden. ,,Ik stak meteen een kaarsje voor haar aan, vlak voor operatie. Het liep goed af. Mijn moeder is er nog. Vanaf dat moment is de kerststal gebleven. Ik haal hem nooit meer weg, ik zou niet durven.”