Volledig scherm
PREMIUM
Liesbeth Crooijmans in haar atelier in Arnhem © Rolf Hensel

Als kind was kunstenares Liesbeth Crooijmans uit Arnhem al aan het kleien

ARNHEM - Als kleuter speelde ze al het liefst met de kleibak. Toch ging er heel wat aan vooraf voordat Liesbeth Crooijmans (62) uit Arnhem met haar eigen beeldhouwatelier begon.

,,Ik ging andragogie studeren in Utrecht maar vond het niet bij me passen. Halverwege stapte ik over op fysiotherapie, omdat ik liever met mensen en mijn handen bezig was. Maar dat was het ook niet. Toen heb ik toch mijn andragogie-studie maar afgemaakt. Door een cursus pottenbakken te doen, kon ik het volhouden.

Na mijn afstuderen ging ik bij mijn pottenbak-docent werken. Ik wilde nu echt gaan doen wat ik het leukst vond. Ik leerde glazuren, stond op markten en wilde er professioneel mee verdergaan. Een klant in de pottenbakkerij zei toen al: ‘Jij bent een beeldhouwer’.’’ 

,,Ik volgde op de vrije academie boetseer- en keramiekcursussen, leerde tekenen en schilderen en vond het allemaal fantastisch. Ik verkocht ook inmiddels eigen werk, maar voelde me nog steeds een amateur. Op mijn 30ste ben ik in Arnhem naar de kunstacademie gegaan. Ik leerde in die tijd ook wassen beelden maken en bronsgieten. Al die jaren gaf ik vrijwillig les in pottenbakken, portrettekenen en schilderen.”

Quote

Soms kan beeldhou­wen heel confronte­rend zijn. Je vindt je eigenheid erin, maar kunt jezelf daarbij ook tegenkomen

Liesbeth Crooijmans, kunstenares
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.