Volledig scherm
© Rolf Hensel

Alsof er geen vuiltje meer aan de lucht is

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Arnhem, langs de Pleijroute, worden windmolens geplaatst. Zoals altijd is daar een wirwar aan procedures aan vooraf gegaan en nu is dan bijna zo ver dat de echte bouwplannen kunnen worden gemaakt.

Een van de betrokken omwonenden is Jan-Willem te Boekhorst, die straks pal in de schaduw en onder de draaiende wieken van de molens terechtkomt. Hij heeft al 25 jaar zijn woning en bedrijf op die plek en is niet van plan te vertrekken. Zijn scheepswerf is namelijk niet zomaar te verplaatsen.

Lachend op de foto 

Maar waarom staat hij dan nu toch lachend op de foto? De boodschap van het verhaal is dat hij zich niet wil blijven verzetten tegen het onvermijdelijke en dat hij er werk bij krijgt voor toezicht en onderhoud van het molenterrein. Netjes vergoed overigens.

Maar hoe breng je het verhaal in beeld van molens die nog niet bestaan? Door omhoog te kijken bijvoorbeeld. Naar de nu nog lege lucht. Dus gaat de fotograaf op zijn knieën en kijkt Jan-Willem tevreden naar beneden in de groothoeklens. Van laag links onder naar de nu nog hoge boom rechtsboven en dan de hoofdpersoon op een derde van de zijkant, zo doe je dat bijvoorbeeld. Een opgaande lijn naar rechts is immer positief.

Gelukkig helpt de hond

Maar de zoveelste foto van iemand-die-tevreden-in-de-lens-kijkt is nog niet leuk genoeg. Gelukkig helpt de hond. Al is hij zo dichtbij dat hij niet scherp in beeld komt en al weet hij niet waarom hij op de foto komt, denken we, hij straalt wel vrolijkheid uit. Een hond in beeld is altijd een goed teken. Dat wisten we in de oudheid al.

Wat de foto helemaal vrolijk maakt? Al dat zachte lichte licht! Het huis, het shirt, de puntjes van het hek, de hond en zelfs de hemel zijn allemaal blond en bleek. Alsof er werkelijk geen vuiltje meer aan de lucht is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.