Anneke verliest na 47 jaar broche van overleden moeder: ‘Was me zo dierbaar’

Lezer helpt lezerNIJMEGEN - ‘Wie heeft een langwerpige zilveren broche gevonden uit de jaren 30? Ik ben dit erfstuk vrijdag 20 december verloren in Nijmegen, tussen Daalseweg en het centrum.’ Het is de oproep van Anneke van Amstel (69) op de Lezers helpen Lezers-pagina, enkele weken geleden in deze krant. 

Radeloos is de Nijmeegse sinds ze haar broche op 20 december verloren is in haar woonplaats. Die oude broche is van levensbelang. 

Emotie is enorm

Volledig scherm
Anneke van Amstel © Foto: Bert Beelen

Het bijzondere erfstuk is van haar moeder geweest. 47 jaar geleden overleed zij aan de gevolgen van kanker. Van Amstel was pas 21. ,,Na haar dood heb ik die broche gekregen. De emotie die ik bij die broche voel, is daardoor enorm. Ik was stapelgek op m'n moeder. Ze stond altijd voor iedereen klaar, was nooit boos en paste zich goed aan. Veel te vroeg overleed ze. Ik herinner me ook nog goed hoe ze met een trots gevoel die broche op had.”

Altijd had ze hem opgespeld, vertelt Anneke. Vlak voor de oorlog had haar moeder hem gekregen voor de verloving. Het was een geschenk van haar man en dus Van Amstels vader. ,,Ook daarom is die broche zó belangrijk en is die me zo dierbaar. Het is een doffe, zilveren broche met een lichtgrijs/blauwe steen in het midden. Ik speldde hem ook geregeld op bij mezelf. En dat 47 jaar lang. Zelfs in mijn tijd als lerares wisten de kinderen die ik les gaf over die broche. Zo vaak had ik hem op.”

Quote

Ik was stapelgek op m'n moeder. Ze stond altijd voor iedereen klaar, was nooit boos en paste zich goed aan. Veel te vroeg overleed ze.

Anneke van Amstel

Onderweg verloren

Op 20 december heeft Van Amstel de broche al verloren. Ze was op pad naar een vriendin in De Bastei in Nijmegen. Vanuit Nijmegen-Oost fietste ze naar de fietsenstalling op het Plein ‘44 en gong ze lopend over de Broerstraat en de Markt naar De Bastei.

,,Ik kwam er al snel achter dat ik hem kwijt was, durfde het eerst maar amper tegen m'n familie te vertellen. Ik heb alles afgezocht, maar heb hem nergens meer gevonden. Toch heb ik nog hoop. Hij moet toch wel ergens door iemand gevonden zijn?”

Tips? annekevanamstel@hetnet.nl