Automonteur Laura (19) houdt zich perfect staande in de mannelijke autowereld

DOETINCHEM - ‘S-HEERENBERG - Automonteur alleen een beroep voor mannen? Laura van den Barg uit 's-Heerenberg bewijst het tegendeel. Vrouwen en auto's repareren zijn volgens haar een prima combinatie. ,,Veel meer vrouwen moeten laten zien dat ook wij dit werk kunnen.”

De pas 19-jarige autotechnicus sleutelt erop los in de garage van Volvodealer Harrie Arendsen in Doetinchem. Als enige vrouw houdt ze zich staande in een 'echte mannenwereld'. ,,Dat was wel wennen in het begin. Er werken toch vooral mannen in deze sector. Maar ik kwam er al snel achter dat ik eigenlijk veel liever met mannen dan vrouwen samenwerk.”

Typische mannenopmerkingen

Volledig scherm
Laura van den Barg © Jan Ruland van den Brink

Natuurlijk gaat het soms gepaard met 'van die typische mannenopmerkingen'. Ook van klanten krijgt ze geregeld verbaasde blikken. ,,'Goh, werk jij ook hier?', vragen ze me soms op zo'n naar, verbaasd toontje. Aan het begin vond ik dat erg. Ik kon er niet goed tegen. Nu heb ik er lak aan. 'Laat ze maar praten', denk ik.”

Bij een eerdere stage kreeg ze ook verbaasde opmerkingen toen ze voor het eerst bij het autobedrijf kwam. ,,'Kom je voor de receptie?', vroegen ze. Maar ik kwam natuurlijk voor de werkplaats.”

In eerste instantie deed de autotechnicus een agrarische opleiding. Snel merkte ze dat het niks voor haar was. 'Automonteur? Is dat niet iets?', vroegen haar ouders. ,,De laatste jaren was ik veel in de weer met auto's. Ik hield ervan om te sleutelen, auto's te wassen. De techniek vond ik altijd reuze interessant.’’

Opvallende verschijning

 Dus switchte Van den Barg naar het Graafschap College, waar ze in het laatste jaar van de opleiding Technisch Specialist Personenauto's zit. Als meisje was ze een opvallende verschijning. ,,Toevallig zit er één ander meisje in m'n klas. Op de hele opleiding zitten er drie, en heel veel jongens. Mij is ooit verteld dat er voor onze lichting pas één ander meisje op de opleiding zat.”

Ondanks alles staat Laura haar mannetje perfect. ,,Dit is het voor mij. Het is zo afwisselend en er zijn zoveel technieken.'' Uiteindelijk hoopt ze een autobedrijf te starten. Voor alle vrouwen die van auto's houden maar zich af laten schrikken, heeft ze één advies. ,,Laat je niet bang maken. Ons beroep verdient het om meer vrouwen te krijgen.”

Volledig scherm
Laura van den Barg. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.