Ben Tjepkema.
Volledig scherm
Ben Tjepkema. © Gerard Verschooten

Ben (56) uit Arnhem pimpt modellen van vrachtwagens: 'Word ik rustig van'

In deze wekelijkse rubriek vertellen mensen over hun opmerkelijke ruimte in huis. Dit keer: Ben Tjepkema (56) uit Arnhem en zijn kamer vol schaalmodellen.

,,In mijn 'hok' verzamel en bedruk ik schaalmodellen van opleggers voor trucks. Niet van die kleintjes, maar exemplaren van zo'n 35 centimeter. Ik verzamel de trucks en pas de print van de oplegger daarbij aan. In werkelijkheid zijn dat vaak lelijke, roestige zeecontainers of kale veewagens. Ik maak een nieuw ontwerp dat ik op een witte koelwagen plak.

Goede therapie

Ben Tjepkema.
Volledig scherm
Ben Tjepkema. © Gerard Verschooten

,,Soms krijg ik een truck cadeau of ruil ik met mensen. Ze aanschaffen is een beetje duur. De modellen kosten gauw een paar honderd euro. Het meest trots ben ik op een door mij opgeknapte oplegger uit Frankrijk en een uit Griekenland. Helaas blijft het wel bij modellen. Ze worden nooit in het groot uitgevoerd.”

,,Zelf was ik 25 jaar vrachtwagenchauffeur. Toen ik PTSS (Posttraumatische Stressstoornis, LW) bleek te hebben ben ik afgekeurd. Ik heb een hulphond en kom weinig meer buiten. In mijn hobbykamer kom ik tot rust. Ik ben hier gemiddeld drie uur per dag mee bezig. Als een enkele keer iets niet goed lukt en ik gefrustreerd raak, is mijn vrouw minder blij. Maar over het algemeen is het een goede therapie.” 

Quote

Het meest trots ben ik op een door mij opgeknapte oplegger uit Frankrijk en een uit Grieken­land. Helaas blijft het wel bij modellen. Ze worden nooit in het groot uitgevoerd

Ben Tjepkema

Kleuren van de truck

,,Er is niemand anders die dit ook doet. Ik vind het prachtig zelf mooie ontwerpen te maken die passen bij de vrachtwagens. Daarvoor gebruik ik de kleuren van de truck of het bedrijf en bedenk ik er nieuwe afbeeldingen, logo's of teksten bij. Eerst teken ik het helemaal, waarna het met een speciaal procedé wordt geprint.”

,,Als ik een wagen af heb, mail ik een foto naar het bedrijf waar het model vandaan komt. Zij zetten het dan op Facebook met mijn naam. Dat is heel leuk. Ik ben nu bezig met een print van de oude André Hazes. Voor één keer heb ik ook iets voor de bovenkant bedacht: een vlieger. Toen ik bezig was met een auto van Max Verstappen werd het een beetje commercieel. Ik kreeg heel veel aanvragen én veel commentaar. Daar ben ik gauw mee gestopt. Ik doe het voor mijn plezier. Het moet leuk blijven.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.