Volledig scherm
© Paul Rapp

Binnen sta je droog en uit de wind

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Nijmegen werd zaterdagavond voor het eerst de Stevens Stadscross gelopen. Deze hardloopwedstrijd gaat de avond vooraf aan de Stevensloop en beide zijn genoemd naar de Sint-Stevenskerk. 

Die kerk bepaalt het beeld van de stad. Heel bijzonder is het dat een deel van het 7 kilometer lange hardloopparcours dóór die kerk ging. De fotograaf kon natuurlijk niet achterblijven, al hoefde hij niet mee te rennen.

Visueel spektakel

Op een koude en winderige en natte zaterdagavond is een hardloopwedstrijd sowieso al een happening, want de vraag dringt zich op waarom dit niet overdag plaatsvindt, maar met zo een binnenpassage is de beeldkeuze gauw gemaakt. Bij sportwedstrijden gaat het meestal over de deelnemers, en dan liefst over de winnaars of over de drama's onderweg. Is er een man met een hamer te verwachten? Nou, nee, bij een wedstrijd die binnen een half uur een finish heeft, is dat niet aan de orde. 

Zijn er cracks te verwachten? De echte lopers doen de dag erna mee met de grote loop. Dus die kerk als hoofdonderwerp dan maar. Er is gelukkig rekening gehouden met diegenen die voor het visuele spektakel komen, namelijk door het plaatsen van kleurenlicht.

Bescheiden

Paars en blauw, tegen de lichtgepleisterde zuilen van de kerk. Dat is weer eens iets anders dan kaarslicht met kerst. Maar het blijft natuurlijk wel bescheiden. De fotograaf moet kiezen tussen het instellen van een hoge gevoeligheid, met als nadeel dat de foto korreliger wordt, en een langere sluitertijd, met de kans op een bewogen opname. Nu is de kerk zelf goed scherp in beeld gekomen wat er op kan duiden dat de camera op een statief stond, goed stil in ieder geval. Het zijn de renners die bewegen! Zij zijn in volle vaart langsgekomen en een beetje bewegingsonscherp.

Het is maar goed dat we de foto hebben, want publiek, op die ene andere fotograaf met zijn oranje hesje na, lijkt niet aanwezig te zijn geweest.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.