Volledig scherm
Casper Soeter verzamelt motorcross blaadjes en andere zaken. © Jan Ruland van den Brink

Casper uit Ulft heeft alles over motorcross in huis, behalve de tweewieler zelf

BIJZONDERE HOBBYULFT - Volgens Casper Soeter (48) uit Ulft is motorcross veel meer dan de sport alleen. ,,Denk aan tijdschriften, programmaboekjes, bouwpakketten, videobanden, stickers, dia's, postzegels en sigarenbandjes, je kunt het je zo gek niet bedenken", zegt de fanaat, die gemiddeld vier uur per dag op zolder doorbrengt: zijn domein. 

Daar staat zijn verzameling die zowel in het zicht prijkt als in dozen is uitgestald. ,,Op dit moment ben ik bezig met het uitzoeken van Duitse motorcrossbladen.”

Vooral de hele oude programmaboekjes zijn waardevol. ,,Het zijn er meer dan vijfduizend uit het jaar 1946 tot nu. Dat is toch een mooi stukje historie. Maar ik spaar zowel vroeger als nu, zodat de verzameling compleet wordt. Over een aantal jaar zijn de huidige uitgaven immers ook weer geschiedenis.’’

Groot opgebouwd netwerk

Volledig scherm
Casper Soeter © Jan Ruland van den Brink

Vanwege zijn immense archief en inmiddels groot opgebouwde netwerk, krijgt Soeter regelmatig een belletje van een redacteur of hobbyist. ,,Die wil dan even checken of het klopt dat een bepaalde rijder in een bepaald jaar de winst behaalde met een bepaald rijnummer.”

Soeter reed vroeger in de jaren 80 zelf ook hobbymatig motor, maar moest ermee stoppen wegens gezondheidsproblemen. Om diezelfde reden is hij vijf jaar geleden afgekeurd, waardoor er meer tijd overbleef voor zijn hobby. Sindsdien is zijn collectie flink uitgebreid.

Zijn verzameling heeft ie niet puur 'voor de heb': Soeter bladert regelmatig het papierwerk door. ,,Vooral de jaren 70,80 en 90 vind ik interessant. Dat waren voor mij de gloriejaren, het is een stukje nostalgie.’’

Bijna elk weekend rijdt hij het land in om crosswedstrijden bij te wonen. Af en toe neemt hij zijn dochter mee. Daarnaast is Soeter onder andere bestuurslid bij motorsportvereniging TCD Hummelo.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.